Novice

Peugeot 308: prenovljen videz, novi motorji in osemstopenjski samodejni menjalnik

Peugeot je prvič pokazal prenovljeni model 308, ki ima le malenkost spremenjen zunanji videz, vendar se ponaša z veliko novimi varnostnimi elementi in izboljšano tehniko.

Na prednjem delu vozila so žarometi skoraj identični aktualnemu modelu, vendar imajo pri slabših paketih opreme dnevne žaromete LED zdaj nameščene v žaromet in nič več v spodnji del odbijača. Oblikovalci so namestili še novo masko hladilnika, majhni kromirani pravokotniki in velik logotip so zamenjali vodoravne letvice. Nekaj sprememb je bil deležen še odbijač, kjer so nameščeni nekoliko drugačni zračniki in kvadratne meglenke. Zaenkrat uradnih fotografij zadka še ni, a glede na videno pričakujemo minimalne spremembe.

Facelift-2018-Peugeot-308-2

Veliko več poudarka so pri Peugeotu dali  naprednim voznikovim asistenčnim sistemom, ki so jih v veliki meri prevzeli iz modela Peugeot 3008. Na seznamu varnostnih pomagal je sedaj osem različnih varnostno-asistenčnih sistemov, nova pa sta samodejno zaviranje v sili in aktivna asistenca za nenamerno menjavo voznega pasu. Dodatno je podjetje vgradilo sistem Visiopark 1, ki samodejno parkira vozilo v prosto parkirno mesto. V potniški kabini je nameščena najnovejša večopravilna enota s podporo sistemom MirrorLink, Android Auto in Apple CarPlay.

Facelift-2018-Peugeot-308-3

Še nekaj besed o motorni paleti. Različica 308 GT z najmočnejšim dizelskim agregatom BlueHDi 180 S&S, bo prvič združena z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom proizvajalca Aisin. Dodatno bo v ponudbi še povsem novo razviti dizelski BlueHDi 130 S&S, kjer so izboljšali izkoristek zgorevanja s posebno patentirano geometrijo zgorevalne komore. Njegovo učinkovitost dodatno izboljša sistem za zmanjšanje onesnaževanja s selektivno katalitično redukcijo (SCR – Selective Catalytic Reduction). Nameščen je čim bliže motorju zaradi hitrejše sprožitve naknadne obdelave izpušnih plinov.

Na seznamu novosti je še prenovljeni trivaljni bencinski agregat PureTech 130 S&S, ki  se ponaša z izboljšanim zgorevanjem po zaslugi natančnega krmiljenja vbrizgavanja. Plini krožijo prek katalizatorja in zatem še prek bencinskega filtra trdnih delcev s pasivno regeneracijo (Gasoline Particle Filter), vse skupaj so nadgradili z novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Proizvodnja bo še naprej potekala v Franciji v obratu Sochaux.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Motor1, Peugeot. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Peugeot 308: prenovljen videz, novi motorji in osemstopenjski samodejni menjalnik"


zoranv12
6 leta 11 meseci nazaj

Zelo lep avto, ki si zasluži, da ga bolj opazimo, kot ga sicer…me veseli, da so spremembe malenkostne in hkrati začinijo že sedaj eno lepših oblik sploh po mojem mnenju. Bravo za 130KM 1,6 HDI, že sedanjih 120KM je enakih VW-jevim 150 pri pospeševanju, torej lahko pričakujemo več…Poraba je že sedaj ena vrhunskih za tak motor.

Blinder
6 leta 11 meseci nazaj

Odlicno, da izboljsujejo tudi menjalnike.

pskoda
6 leta 11 meseci nazaj

Upam, da bo vsaj malo oživel 180hp dizla z tem menjalnikom, ker trenutnih 8.4s do 100km/h je …

 
Peugeot 3008 je najnovejši član avtonomne taksi družine nuTonomy
General Motors želi biti prvi proizvajalec z dobičkonosnimi električnimi vozili