Novice

Apple CarKey bo omogočal odklepanje avtomobila s pomočjo telefona ali pametne ure

Glede na to, da vse več avtomobilskih proizvajalcev v svojih modelih že uvaja digitalne ključe, je Apple v beta različici sistema iOS 13.4 predstavil tudi funkcionalnost CarKey.

Testna različica sistema iOS 13.4 je trenutno v rokah razvijalcev in naj bi s pomočjo nove funkcionalnosti uporabnikov iPhone ali pametno uro Watch pretvorila v digitalni avtomobilski ključ. S pomočjo Apple CarKey bodo uporabniki preko tehnologije NFC lahko odklepali, zaklepali in zagnali vozila, ki že uporabljajo tovrstno tehnologijo. Po informacijah, ki prihajajo iz podjetja Apple, naj bi uporabniki telefon ali pametno uro preprosto približali čitalniku NFC na avtomobilu. Funkcionalnost naj bi delovala brez potrebe po identifikaciji s pomočjo prepoznave obraza, seveda pa bo možno raven varnosti povišati preko aplikacije Wallet.

Tovrstna funkcionalnost bo omogočala dostop in uporabo avtomobila brez potrebe po uporabi fizičnega ključa. Lastnik avtomobila bo lahko po potrebi omogočil njegovo uporabo tudi drugim voznikom, npr. družinskim članom ali prijateljem, seveda ob predpostavki, da uporabljajo mobilni telefon ali pametno uro podjetja Apple.

Apple CarKey naj bi nastal kot del sodelovanja podjetja Apple v konzorciju Car Connectivity Consortium, v katerega je vključeno že več kot 100 podjetij. Med njimi so BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mercedes, skupina PSA, Renault, Suzuki, Toyota, Volkswagen in Volvo. V sklopu sodelovanja so že leta 2018 razvili in predstavili različico digitalnega ključa 1.0 (Digital Key 1.0), zadnji fazi pa se že približuje tudi razvoj različice 2.0, ki naj bi že vključevala novo, prilagodljivo arhitekturo z možnostjo širše implementacije. Glede na predstavljene specifikacije naj bi različica 2.0 prav tako uporabljala tehnologijo NFC, vendar naj bi za funkcionalnost digitalnega ključa uporabljala ločeno elektronsko vezje, ki naj bi poleg večje varnosti omogočalo delovanje tudi v primeru prazne baterije mobilnega telefona.

Člani konzorcija naj bi obenem že pripravljali različico 3.0, ki bo delovala na osnovi nizkoenergijske tehnologije Bluetooth in širokopasovnih povezav, kar naj bi jo napravilo še bolj prijazno za uporabo, saj ne bo več potrebe po neposrednem stiku telefona ali pametne ure s čitalnikom na avtomobilu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Christian Heimig246-You.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Apple CarKey bo omogočal odklepanje avtomobila s pomočjo telefona ali pametne ure"


4 leta 2 meseci nazaj

Ne, hvala. Ga ni čez fizični ključ z daljincem. Pa sem drugače z IT področja.

 
Znani so nominiranci izbora za Svetovni avto leta 2020
Volvo in Geely razmišljata o združitvi