Novice

Volvo in Geely razmišljata o združitvi

Predstavniki obeh podjetij naj bi se dogovarjali o združitvi poslovanja z namenom ustvariti novo močno podjetje na področju avtomobilske industrije v svetovnem merilu.

Združitev bi pomenila poglobljeno sodelovanje z namenom povečanja sinergij na finančnem in tehnološkem področju, saj naj bi po mnenju predstavnikov švedskega avtomobilskega proizvajalca imelo združeno podjetje na voljo dovolj virov, znanja ter prisotnosti na svetovnih trgih. To naj bi po njihovem mnenju pomenilo, da bi, v trenutnem obdobju neprestanih sprememb na področju avtomobilske industrije, novoustanovljeno podjetje lahko predstavljalo eno od vodilnih podjetij tega področja.

Kljub združitvi naj bi še naprej ohranili identiteto znamk Volvo, Geely, Lynk&Co in Polestar. Podjetji sta sicer že oktobra lani združili razvoj in proizvodnjo motorjev z notranjim zgorevanjem v novega globalnega dobavitelje tovrstnih motorjev in hibridnih pogonskih sklopov.

Tudi predstavniki podjetja Geely pozdravljajo morebitno združitev, saj so mnenja, da bo kombinacija obeh podjetij predstavljala temelje novemu skupnemu podjetju, ki naj bi igralo pomembno vlogo tudi globalno. Li Shufu, predsednik upravnega odbora podjetja Geely, je ob tem poudaril, da se veseli sodelovanja s Håkanom Samuelssonom, predsednikom in izvršnim direktorjem Volva, s katerim bosta iskala skupno pot povečanja sinergij, obenem pa naj bi posameznim znamkam skupine še naprej ohranjala integriteto in konkurenčnost.

Delnice združenega podjetja naj bi sprva kotirale na borzi v Hong Kongu, kmalu zatem pa še na borzi v Stockholmu. Vse transakcije med obema podjetjema naj bi potekale v skladu s pravili, ki veljajo v okviru borze v Hong Kongu in naj bi bile vnaprej dogovorjene s strani upravnih odborov podjetij Volvo in Geely. Transakcije naj bi bile dogovorjene na podlagi trenutnih tržnih razmer ter ob odobritvi lastnikov delnic in regulatorjev trga.

Glede na to, da so pogovori trenutno še v začetni fazi, sama časovnica združitve še ni znana. Prav tako še ni potrditve, da bo do združitve sploh prišlo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo, Geely.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Apple CarKey bo omogočal odklepanje avtomobila s pomočjo telefona ali pametne ure
Kia razkrila notranjost novega Sorenta