Novice

Znani so nominiranci izbora za Svetovni avto leta 2020

Na seznamu finalistov se nahajajo znamke avtomobilskih proizvajalcev iz Evrope, Japonske in Južne Koreje, med najboljše pa se letos ni uspelo uvrstiti nobeni od ameriških znamk.

Člani žirije, ki jo sestavlja 86 avtomobilskih novinarjev z vseh koncev sveta, so izbrali finaliste, ki se bodo v posameznih kategorijah potegovali za letošnji naslov najboljšega avtomobila.

Svetovni avto leta 2020 bo žirija izbirala med desetimi modeli. V ožji izbor so se uvrstili Mercedes-Benz CLA, Mercedes-Benz GLB, Range Rover Evoque, Mazda 3, Mazda CX-30, Hyundai Sonata, Kia Soul EV, Kia Telluride, Volkswagen Golf in Volkswagen T-Cross.

V ožji izbor za Svetovni mestni avto leta 2020 so se poleg modelov Kia Soul EV in Volkswagen T-Cross uvrstili še Mini Cooper SE Electric, Peugeot 208 in Renault Clio.

Izbor finalistov za Svetovni luksuzni avto leta 2020 bo letos potekal med modeli nemških znamk, saj so se v finale uvrstili BMW X5, BMW X7, Mercedes EQC, ter Porschejeva modela Taycan in 911.

Za naziv Športni avto leta 2020 se bodo potegovali BMW M8, Porsche 718 Spyder/Cayman GT4, Porsche 911, Porsche Taycan in Toyota GR Supra.

Vsi avtomobili, izbrani v zgornjih štirih kategorijah, bodo sodelovali tudi v izboru nagrade za Svetovni dizajn leta 2020, za katero se bodo borili še finalisti, izbrani s strani priznanih avtomobilskih oblikovalcev, kot so Ian Callum, Gordon Murray, Shiro Nakamura, Tom Matano, Anne Asensio ter Gernot Bracht in Patrick le Quément. Med petimi izbranimi finalisti so Alpine 110S, Mazda 3, Mazda CX-30, Peugeot 208 in Porsche Taycan.

Naslednja postaja v izboru za Svetovni avto leta 2020 bo avtomobilski salon v Ženevi, kjer bo žirija 3. marca predstavila izbrane tri finaliste v vsaki kategoriji ter obenem objavila dobitnika naslova Svetovna avtomobilska osebnost leta. Končni zmagovalci bodo predstavljeni 8. aprila na avtomobilskem salonu v New Yorku.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Worldcarawards. Foto, video: proizvajalci, Worldcarawards.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus letos v Ženevo s tremi novostmi
Apple CarKey bo omogočal odklepanje avtomobila s pomočjo telefona ali pametne ure