Novice

Audi prizemljil projekt letečega taksija

Iz Audija so sporočili, da so ustavili vse razvojno-raziskovalne aktivnosti v skupnem projektu z Airbusom in Italdesignom. O sodelovanju so z veliko navdušenja in pompa prvič poročali pred letom in pol v Ženevi.

Naj spomnimo, da je naveza Audija, Airbusa in Italdesigna marca 2018 predstavila koncept letečega taksija z imenom Pop.Up Next. Slednji je bil zasnovan za dve osebi ter naj bi ga bilo možno prevažati po običajnih cestah s pomočjo avtonomno vozeče platforme oziroma po zraku s pomočjo ogromnega dronu podobnega letečega dodatka. Iz priloženih fotografij deluje, da bi bila cestna platforma delo Audija, leteči dodatek prispevek Airbusa, oblikovanje celotnega paketa pa delo strokovnjakov Italdesigna. Vozeča platforma naj bi pri tem energijo črpala iz 15-kilovaturne baterije in dveh elektromotorjev s skupno močjo 60 kW (80 KM), doseg z eno polnitvijo pa naj bi znašal največ 130 km. Dronu podoben leteči modul naj bi imel v vsakem od skupno osmih propelerjev vgrajen elektromotor zmogljivosti 20 kW (27 KM), energija zanje pa naj bi bila shranjena v  bateriji kapacitete 70 kWh, ki naj bi omogočala doseg 50 km. Sistemska moč letečega dela modula je s tem znašala 160 kilovatov oziroma 218 KM, ti pa naj bi mu omogočali letenje z največ 120 km/h. Hitri polnilnik naj bi poskrbel za polnitev baterij v (za taksije predvidoma še sprejemljivih) 15 minutah.

Medtem ko je trojica še dobro leto dni nazaj suvereno govorila, da je ideja urbanega prevoza v tretji dimenziji bistveno bližje uresničitvi v vsakodnevnem življenju, so si očitno zdaj, leto in pol kasneje, premislili. V tokratnem sporočilu za javnost so namreč zapisali, da verjamejo, da bo trajalo še zelo dolgo, preden bo možno leteče taksije, ki ne bodo zahtevali prestopanja potnikov iz enega tipa vozila v drugega, proizvajati na velikoserijski način. K temu so dodali še, da je koncept Pop.Up Next poskušal to idejo uresničiti na izredno kompleksen način.

Odločitev se zdi nekoliko nenavadna. Samo nekaj dni nazaj smo namreč pisali o velikem potencialu, ki ga v urbani mobilnosti v tretji dimenziji vidijo pri Hyundaiju ter nenazadnje pri z Audijem koncernsko povezanem Porscheju. Oba proizvajalca namreč poročata o izjemnem porastu obsega prometa ter si želita odrezati kar se da velik tržni delež, tudi na podlagi investiranja oziroma povezovanja z drugimi specialisti na področju letenja. Morda pa je Audijev umik povezan z dejstvom, da v koncernu Volkswagen ne vidijo smisla v vzporednem vlaganju v dva podobna projekta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi-Airbus-Italdesign.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazdin prvi električni model bo križanec
BMW serije 2 GranCoupe v lov za kupci CLA