Novice

Mazdin prvi električni model bo križanec

V tednu pred razkritjem je potrjeno, da bo Mazdin prvi električni model, zasnovan kot nadaljevanje koncepta e-TPV, prevzel obliko športnega križanca.

Mazda naj bi glede na sveže informacije 23. oktobra na avtomobilskem salonu v Tokiu premierno predstavila svoj prvi električni model. Zasnova športnega križanca naj bi omogočala namestitev baterij na dnu vozila, prostor okrog osrednje konzole v notranjosti pa naj bi izkoristili za še večjo povezanost med voznikom in potniki.

Pogonski sklop naj bi, podobno kot v konceptu e-TPV, slonel na električnem motorju z močjo 105 kW (143 KM) in 265 Nm navora, ki se prenašata preko enostopenjskega menjalnika na prednja kolesa. Baterijski paket kapacitete 35,5 kWh naj bi omogočal do 241 km dosega z enim polnjenjem, kar naj bi Mazdin električni model postavljalo ob bok električni različici Mini Cooper SE (doseg do 270 km) ter obenem daleč pod doseg električne Hyundai Kone (446 km), ki bi mu lahko bila razredni rival. Baterijo naj bi bilo možno polniti na hitrih polnilnih točkah z močjo do 50 kW oziroma na domačih polnilnicah z močjo do 6,6 kW.

Predstaviti nameravajo tudi izpopolnjeno različico rotacijskega motorja, ki naj bi bil v tem primeru v vlogi podaljševalnika dosega, namenjenega predvsem ameriškemu trgu, saj naj bi njegova kompaktna zasnova in tiho delovanje kljub slabšemu izkoristku predstavljali prednost v primerjavi s podaljševalniki dosega ostalih proizvajalcev. Kljub predstavitvi prvega električnega modela se pri Mazdi še ne nameravajo odreči motorjem na notranje zgorevanje, saj so letos že uvedli motorje z oznako Skyactiv-X, ki naj bi s pomočjo nadzorovanega kompresijskega vžiga združevali prednosti bencinskih ter varčnost in navor dizelskih motorjev. Poleg premierno predstavljenega električnega avtomobila bodo na Mazdinem predstavitvenem prostoru v Tokiu na ogled še modeli Mazda MX-5 (Roadster na japonskem trgu), različice modela Mazda 3 ter družina križancev CX-30, CX-5 in CX-8.

Avtomobilizem.com  (Vir: Autocar, Mazda. Foto in video: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Več kot sedem desetletij Petrola
Audi prizemljil projekt letečega taksija