Novice

BMW serije 2 GranCoupe v lov za kupci CLA

Ker so limuzine avtomobilska vrsta v izumiranju, je BMW novincu raje prilepil na zadek žlahtno ime GranCoupe, četudi je jasno, da gre samo za v limuzino predelano serijo 1 aktualne generacije.

Naj spomnimo da to ni prva BMW-jeva limuzina v tem razredu, saj so leta 2016 predstavili limuzino serije 1, ki je bila že takrat postavljena na platform UKL1 in je bila posledično spredaj gnana. Ker je tudi današnja serija 2 spredaj gnana, to ni posebna novost, je pa novinka predvidena za prodajo na praktično vseh svetovnih trgih, limuzina serije 1 pa je bila rezervirana samo za Kitajsko in deloma še Mehiko.

Kakorkoli že, ob začetku prodaje, ki naj bi stekla v začetku 2020, bodo na voljo izpeljanke 218i, 220d, 228i in M235i. Zadnje tri ženejo dvolitrski turboštirivaljniki, eden od njih je seveda dizelske narave, prvega pa bencinski 1,5-litrski turbotrivaljnik. Razpon moči sega od najmanj 140 KM do največ 306 KM, a jasno je, da bodo postopoma dodali v ponudo še druge pogonske opcije. Pogon je v osnovi sprednji, proti doplačilu in pri najboljši motorizaciji M235i pa štirikolesni. Menjalniki so ročni šeststopenjski ali Aisinovi osemstopenjski klasični avtomatiki.

Spredaj je jasno, da je praktično prevzel podobo aktualne Serije 1, pri oblikovanju zadnjega dela pa so se oblikovalci v Münchnu očitno trudili vleči vzporednice z večjimi hišnimi kupeji, a se nam zdi, da ne preveč uspešno. Že res, da je oblika sila subjektivna zadeva, a zadek avta ne deluje tako elegantno, kot bi lahko, niti se nam ne zdi tako skladen kot recimo neposrednega tekmeca, Mercedes-Benza CLA.

Novinec meri v dolžino 4,526 metra, v širino 1,8 metra in v višino 1,42 metra. Medosje meri 2,67 metra, v njegov limuzinski zadek je moč v osnovi pospraviti do 430 litrov prtljage, njegovo uporabnost pa povečuje naslon sedežne klopi, deljiv v razmerju 40:20:40.

Tema serije 1 se povsem pričakovno ponovi tudi v kabini, kjer je armaturna plošča, vključujoč 9,2-palčni zaslon namesto merilnikov in 10,25 palčni na dotik občutljivi zaslon na njeni sredini, identična tisti v petvratni sestri. Navkljub dotično-občutljivi zasnovi sredinskega zaslona, je med prednjima sedežema še vedno najti tudi klasičnu pomično-potisni gumb sistema iDrive.

Cene v tem trenutku še niso podane, a je glede na cene petvratne serije 1 pričakovati, da se bo vse skupaj najbrž začelo tik pod mejo 30 tisočakov (218i) in končalo pri okoli 55.000 evrih za M235i xDrive. To sta seveda šele začetni ceni, cenovna meja navzgor bo po zaslugi značilno dolgega seznama doplačil skoraj neomejena. Novinca nameravajo Nemci prvič prestaviti javnosti v živo novembra v Los Angelesu v sklopu dogodka AutoMobility.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi prizemljil projekt letečega taksija
Volvo je razkril električni XC40 Recharge