Novice

Audi RS3 je športnik za vsakdanjo rabo

Pri Audiju za kombilimuzinski in limuzinski RS3 zagotavljajo vrhunsko dinamiko in rezultate.

Tretja generacija kombilimuzinskega RS3 in druga generacija limuzine RS3 v družini Audi predstavljata vstopno točko v svet visoko zmogljivih modelov, z razdelilnikom navora pa naj bi šlo za vozili brez primere v segmentu kompaktnih vozil.

Za prepričljiv nastop poleg zunanje podobe skrbi petvaljnik 2.5 TFSI z 294 kW (400 KM) moči in 500 Nm navora, ki naj bi novinca pognal iz mirovanja do hitrosti 100 km/h v zgolj 3,8 sekunde. Najvišja hitrost je v osnovi omejena na 250 km/h, za doplačilo jo je mogoče povečati na 280 km/h, razen če ste si izbrali paket RS Dynamic, ki med drugim vključuje keramične zavore ter ima končno hitrost omejeno na 290 km/h. Moč petvaljnika na cesto prenaša 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko, ki ga po zagotovilih proizvajalca odlikujejo kratki časi prestavljanja in športno prestavno razmerje.

Novi RS 3 je prvi Audi s serijsko vgrajenim razdelilnikom navora, ki nadomešča diferencial in lamelno sklopko na zadnji premi. Na vsaki pogonski gredi je uporabljena elektronsko krmiljena lamelna sklopka za optimalno porazdelitev navora na zadnji premi. V športni vožnji je tako povečan pogonski navor na zadnjem kolesu na zunanji strani zavoja z večjo obremenitvijo, kar znatno zmanjša možnosti za podkrmiljenje. V levih zavojih je preusmerjen navor na desno zadnje kolo, v desnih zavojih na levo zadnje kolo, pri vožnji naravnost pa na obe kolesi. Vozni način RS 3: RS Torque Rear je namenjen nadzorovanjemu drsenju, medtem ko je način RS Performance namenjen vožnji na dirkalnih stezah (uporablja posebno nastavitev motorja in menjalnika in je natančno prilagojen gladkim pnevmatikam Semi-Slick). 

Serijsko športno podvozje RS ima nove blažilnike in poseben sistem ventilov. Posebej prilagojeno progresivno krmiljenje spreminja prestavno razmerje glede na kot zasuka volana. Nov je tudi modularni regulator vozne dinamike (mFDR), ki naj bi dodatno izboljšal agilnost vozila, zlasti pri vožnji skozi zavoje.

Zunanjo podobo športnika spredaj zaznamujejo širok odbijač RS, enodelni okvir maske s satasto mrežo in velike odprtine za zajemanje zraka. Serijsko je opremljen  z nizkimi, klinasto oblikovanimi žarometi LED in zadnjimi lučmi LED z dinamičnimi smerniki, opcijsko pa so na voljo matrični žarometi LED z zatemnjenimi elementi. Za zadnjima kolesnima ohišjema je dodan vpadljiv dodaten odvod zraka, novi pa so tudi stranski pragovi s črnimi vstavki. Serijsko so nameščena 19-palčna 10-kraka lita platišča, opcijsko pa si lahko kupec omisli  platišča s petimi kraki v obliki črke Y in oznako RS. Športni videz vozila zaokrožujeta novi zadnji odbijač z vgrajenim difuzorjem in izpušni sistem RS z dvema velikima ovalnima izpušnima cevema. Skladno z zunanjostjo in zmogljivostmi so v notranjosti dodani in prilagojeni številni elementi, ki so značilni za modele RS ter poudarjajo njihovo športnost.

Audi RS 3 Sportback in RS 3 limuzina sta v Evropi že na voljo za naročanje, cena za Sportback se giblje od 60.000 evrov navzgor, limuzina pa je še dva evrska tisočaka dražja.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo Cars prevzema lastništvo nad proizvodnimi in prodajnimi dejavnostmi na Kitajskem
Novi ë-Berlingo že v Sloveniji