Novice

Volvo Cars prevzema lastništvo nad proizvodnimi in prodajnimi dejavnostmi na Kitajskem

Predstavniki podjetja Volvo Cars so z matičnim podjetjem Geely Holding podpisali pogodbo o pridobitvi njihovega deleža v skupnih vlaganjih na Kitajskem.

S podpisom pogodbe in pridobitvijo dodatnih 50 odstotkov delnic podjetij Daging Volvo Car Manufacturing in Shangai Volvo Car Research and Development bo Volvo Cars v celoti prevzel lastništvo nad tovarnami za proizvodnjo avtomobilov in prodajnimi dejavnostmi na Kitajskem. Po končanih transakcijah bodo postali lastniki proizvodnih obratov v Chengduju in Daqingu ter raziskovalnega in razvojnega centra v Šanghaju, v njihovo last pa prehaja tudi kitajsko prodajno podjetje.

Prevzem celotnega deleža naj bi podjetju Volvo Cars omogočil dodatno krepitev položaja na njihovem največjem trgu ter povečala izpostavljenost ene najhitreje rastočih regij v svetovnem merilu. Čeprav sta obe skupni podjetji že v celoti vključeni v računovodske izkaze podjetja Volvo Cars Group, se bo delež podjetja Volvo Cars pri čistih prihodkih in kapitalu obeh skupnih podjetij po tej transakciji še povečal.

Po besedah izvršnega direktorja Håkana Samuelssona naj bi Volvo Cars s to pogodbo postal prvi glavni nekitajski avtomobilski proizvajalec s popolnim nadzorom nad svojimi dejavnostmi na Kitajskem. Podobnega mnenja je tudi izvršni direktor podjetja Geely Holding Daniel Donghui Li, ki dodaja, da obe podjetji nenehno vrednotita najboljši način za sodelovanje in strukturiranje delovanja znotraj širše skupine, transakciji pa bosta ustvarili jasnejšo lastniško strukturo v obeh podjetjih.

Volvo Cars v zadnjih letih beleži močno rast na Kitajskem, ki presega povprečje kitajskega trga. Preteklo leto so na Kitajskem prodali 166.617 avtomobilov, kar pomeni 7,5-odstotno povečanje v primerjavi z letom poprej in že osmi zaporedni prodajni rekord. Spodbudni so tudi podatki za prvo polovico letošnjega leta, saj se je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečala za 44,9 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 pa za 40,1 odstotka.

Transakciji trenutno čakata odobritev regulatornih organov ter naj ne bi neposredno vplivali na zaposlene in poslovne partnerje. Potekali naj bi v dveh korakih z začetkom v letu 2022, ko bodo odpravljene zahteve glede skupnega vlaganja v avtomobilsko industrijo na Kitajskem, uradno pa naj bi bili zaključeni leta 2023. Finančnih podrobnosti zaenkrat ne nameravajo razkriti.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz pospešeno načrtuje električno prihodnost
Audi RS3 je športnik za vsakdanjo rabo