Novice

Avtomobilski deli iz bioloških odpadkov

Raziskovalci univerze v Ohiu preizkušajo avtomobilske dele, izdelane iz bioloških odpadkov, ki sicer sodijo v kompost.

Po besedah Katrine Cornish, profesorice in raziskovalke na državni univerzi v Ohiu, naj bi bile lupine paradižnikov in jajc dovolj močan material, da bi ga lahko uporabili za izdelavo določenih avtomobilskih komponent. Med drugim bi lahko iz osnove, pridobljene na podlagi naravnih odpadkov izdelovali tudi dele vzmetenja, nosilce motorjev, pnevmatike ter cevi. S tem bi lahko zmanjšali uporabo črnega ogljika (industrijsko oglje, industrijske saje) ki se uporablja pri izdelavi večine komponent in tako manj škodili okolju. Proizvodnja črnega ogljika namreč poteka z izgorevanjem težjih derivatov nafte, kar v procesu v ozračje oddaja veliko količino škodljivih snovi.

Posledično naj bi bilo (vsaj v teoriji) komponente, izdelane iz naravnega materiala, ob koncu njihove življenjske dobe tudi lažje reciklirati. To glede na dejstvo, da so pnevmatike, cevi ter del ostalih komponent, zgolj potrošni material, ponovno zmanjšuje onesnaževanje okolja. Poleg tega naj bi raziskovalci skušali povečati vzdržljivost tovrstnih materialov, tako da bi bili lahko v uporabi tudi v bolj obremenjenih vozilih, kot so na primer avtomobili v flotah za souporabo ter taksiji.

Ideja o uporabi naravnih materialov v avtomobilski industriji sicer ni nova, saj je že leta 1941 Henry Ford zasnoval in izdelal avtomobil, ki so ga sestavljali deli med drugim narejeni iz zrn soje, pšenice ter konoplje. Prav tako pri Fordu so pred desetletjem v sodelovanju z izdelovalcem avtomobilskih delov, podjetjem Lear, uporabili sojina zrna pri izdelavi penaste mase, namenjene izdelavi sedežev za modele Mustang letnika 2008. Tudi Trabanti, ki so postali simbol vzhodne Nemčije, so bili izdelani iz plastične smole, utrjene z vlakni iz naravnih materialov (Duroplast). Po padcu berlinskega zidu in ob koncu njihovega življenjskega obdobja je nastal problem z njihovo odstranitvijo. Glede na sestavo jih namreč ni bilo mogoče enostavno zmečkati in pretopiti, zato so znanstveniki identificirali bakterijo, ki se je prehranjevala s tem materialom, tako da so na koncu od legendarnega Trabbya ostali le še kovinski deli, primerni za nadaljnjo uporabo.

Skupina univerze v Ohiu se tako sedaj ukvarja s preizkušanjem avtomobilskih delov, izdelanih iz naravnih materialov, obenem pa iščejo rešitve, kako le-te napraviti primerne in dovolj vzdržljive za uporabo v vsakdanjem življenju.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Nheyob, Dietmar RabichRubenfoixench.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi pri Porscheju niso imuni na ponaredke
Hekerji na pomoč avtomobilski industriji