Novice

Tudi pri Porscheju niso imuni na ponaredke

Poseben oddelek proizvajalca, ki se ukvarja s tovrstnimi zlorabami, je v lanskem letu odkril več kot 200.000 ponaredkov.

Del prodajnega oddelka pri Porscheju predstavlja tudi trojica zaposlenih, ki se ukvarjajo z zaščito znamkinih izdelkov in ugleda podjetja. Njihova naloga je odkrivanje ponaredkov, ki bi lahko škodili ugledu znamke oziroma predstavljajo morebitno nevarnost za kupce.

Izdelki naj ne bi bili na voljo le na črnem trgu, ampak naj bi se prodajali tudi na straneh velikanov spletne prodaje, kot so Amazon, eBay ter Alibaba, kjer lahko tudi nepreverjeni prodajalci ustanovijo svoje spletne trgovine.

Ponarejeni izdelki, ki se na trgu pojavljajo pod blagovno znamko Porsche, obsegajo marsikaj – od oblačil, klobukov, ur, posterjev pa vse do nadomestnih delov za avtomobile; na turškem trgu naj bi se pojavile celo modre tabletke v obliki njihovega emblema. Ponaredki naj bi se prodajali po precej nižji cenah, nekateri pa naj bi bili tudi precej očitni. Grafična podoba naj bi bila slabo skopirana, pri nekaterih izdelkih pa so namesto Porschejevega konja v logotipu našli kakšno drugo žival. Če zgoraj omenjeni izdelki v veliki večini škodujejo le ugledu znamke, pa bi ponarejeni nadomestni deli lahko predstavljali tudi veliko nevarnost za uporabnike, saj naj bi se med njimi pojavljale lažne zračne blazine, filtri, platišča ter celo zavorni koluti.

Samo v lanskem letu so zasegli preko 200.000 različnih ponaredkov v vrednosti skoraj 60 milijonov evrov, od tega je bilo okoli 33.000 avtomobilskih delov v vrednosti dveh milijonov evrov, kar dovolj zgovorno opiše obseg tovrstne trgovine.

Predvidevajo, da približno 80 odstotkov ponaredkov izhaja s Kitajske, kljub dejstvu, da tržišče ponarejenih izdelkov raste, pa se pri Porscheju, skupaj z oblastmi in lokalnimi proizvajalci, trudijo obvladovati to področje. Sodelujejo tudi s ponudniki spletnih trgovin, ki naj bi redno pregledovali ponudbo in ukrepali ob morebitnih kršitvah.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Obuditev ikoničnega modela Bentley Corniche
Avtomobilski deli iz bioloških odpadkov