Novice

Hekerji na pomoč avtomobilski industriji

Vdori v avtomobilske sisteme so v tem kontekstu načrtovani in dobronamerni, saj so avtomobilski proizvajalci svoje programske rešitve postavili na preizkus najboljših hekerjev.

Na konferenci DEF CON pretekli vikend v ameriškem Las Vegasu so računalniški zanesenjaki, poleg ostalih vsebin, lahko popolnoma legalno preizkušali tudi svoje sposobnosti vdorov v avtomobilske računalniške sisteme. Dogodek so med drugimi sponzorirala podjetja Volkswagen, FCA, Aptiv PLC ter NXP Semiconductors NV, ki so med večjimi proizvajalci in dobavitelji komponent v avtomobilski industriji.

Kontrolirani vdori v avtomobilske sisteme naj bi avtomobilskim proizvajalcem pomagali razkriti in odpraviti morebitne šibke točke sistemov ter s tem povečati varnost. Glede na dejstvo, da je vsesplošna povezljivost avtomobilov v porastu ter da je vedno več avtomobilskih funkcij krmiljenih preko računalniškega sistema, lahko nepooblaščen zlonameren vdor povzroči veliko škode, celo z najbolj tragičnimi posledicami.

Na vsakoletni konferenci naj bi sodelovalo najmanj 25.000 prijavljenih, ki pa lahko svoje “poslanstvo” opravljajo anonimno, saj se jim ni potrebno registrirati pod pravim imenom. Utripajočo priponko, ki prikazuje elektronsko vezje in jim omogoča dostop do hekerskih izzivov, je namreč možno plačati tudi z gotovino. Vsaj za čas dogodka je pojem heker dekriminaliziran, saj tovrstni kibernetski strokovnjaki odkrivajo morebitne slabosti in s tem pomagajo proizvajalcem pri njihovi odpravi.

Na delu konference, namenjenemu avtomobilskemu področju, so bili postavljeni pred številne izzive, od odklepanja ter zaklepanja avtomobilskih vrat in prtljažnika s pomočjo računalnika, spreminjanja nastavitev radijskega sistema, do spreminjanja prikaza hitrosti na merilnikih ter prevzema nadzora nad kontrolnimi enotami različnih sklopov avtomobila.

Po mnenju večine prisotnih predstavnikov avtomobilske industrije in dobaviteljev naj bi tovrstni dogodki odpirali nova obzorja ter pripomogli k odkrivanju in odpravi šibkih točk, s tem pa omogočali boljši vpogled v varnostne zahteve pri načrtovanju novih sistemov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Def Con.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobilski deli iz bioloških odpadkov
Brutalni Rezvanijev SUV