Novice

BAIC hoče postati največji Daimlerjev delničar

BAIC, Daimlerjev najpomembnejši partner na Kitajskem, naj bi zagnal načrt podvojitve svojega lastniškega deleža v podjetju na približno 10 odstotkov. Ob tem ciljajo tudi na sedež v Daimlerjevi upravi.

V primeru, da bi jim načrt uspel, bi skupina BAIC, ki je sicer v lastništvu kitajske države, postala največja delničarka Daimlerja. Po poročanju Reutersa, na podlagi podatkov anonimnih virov, naj bi bil eden od poglavitnih razlogov za takšno odločitev dejstvo, da želijo s svojim vložkom preseči trenutno drugega največjega lastnika, kitajski holding Zhejiang Geely. Ta ima v lasti 9,69 % delnic Daimlerja ter prav tako želi širiti svoje vezi in poslovna sodelovanja z Nemci.

BAIC naj bi v aktivnostih podpirala britanska banka HSBC, ki jim je svetovala tudi glede prvotne investicije v Daimler. V primeru, da BAIC-u uspe doseči cilj podvojitve lastništva z današnjih petih odstotkov na preko deset odstotkov Daimlerja, je vprašanje, kakšen bo njegov vpliv na skupna vlaganja Daimlerja z Geelyjem, saj si BAIC obeta tudi sedež v upravnem odboru Daimlerja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: BAIC, Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel začel s prodajo dvokolesno gnanega Grandlanda X Hybrid
Proizvodnja Grenadierja bo potekala v navezi z Magno Steyr