Novice

Kitajski BAIC vstopa med lastnike Daimlerja

Podjetji sicer že sodelujeta kar nekaj časa in sta v lanskem letu preko skupnega podjetja na Kitajskem prodali 485.000 vozil.

Daimler je sicer trenutno lastnik 9,55 odstotkov delnic skupine Beijing Automotive Group (BAIC) oziroma njihovega hčerinskega podjetja BAIC Motor, katerega delež so pridobili že leta 2013. V lanskem letu so pridobili še 3,01 odstotni lastniški delež podjetja BAIC BluePark New Energy Technology Co, ki se na Kitajskem ukvarja s proizvodnjo električnih vozil.

BAIC naj bi s pridobitvijo 5-odstotnega deleža uravnovesil medsebojna lastniška razmerja. Kljub temu, da naj bi po prvotnih informacijah delnice kupili na odprtem trgu, so se zdaj dogovorili za  pridobitev 2,48-odstotnega deleža in pravico do dodatnih glasov v višini 2,52 odstotkov Daimlerjevega kapitala.

Daimler in BAIC na različnih področjih sicer uspešno sodelujeta že več kot desetletje, njuno partnerstvo pa naj bi temeljilo na medsebojnem zaupanju in dodani vrednosti. Heyi Xu, predsednik uprave skupine BAIC, je poudaril, da ta korak še dodatno utrjuje njihovo sodelovanje ter izraža njihovo podporo načinu upravljanja ter strategiji podjetja Daimler.

Tudi Ola Källenius, predsednik upravnega odbora Daimlerja, pozdravlja dejstvo, da je njihov dolgoletni partner postal še dolgoročni vlagatelj, saj naj bi to dodatno pripomoglo k poglobitvi in utrjevanju uspešnega sodelovanja. Obenem naj bi to predstavljalo še večji potencial za prihodnost, saj naj bi bilo delovanje na kitajskem trgu  eno ključnih dejavnikov njihove uspešnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Cuprin koncept za Frankfurt, drugič
Koncept Renault e-Plein Air za popestritev vročega poletja