Novice

BMW iX Flow spremeni barvo ob pritisku na gumb

Bavarska znamka je predstavila koncept električnega križanca iX Flow, pri katerem lahko s pritiskom na gumb spremenimo barvo vozila.

Čeprav so se pri znamki BMW odločili odpovedati fizično prisotnost na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu, so preko digitalnih kanalov predstavili napovedane novosti. Veliko zanimanja je poželo razkritje koncepta  električnega križanca BMW iX Flow, pri katerem so z uporabo tehnologije e-črnila (E-Ink) omogočili spreminjanje barve zunanjosti s pritiskom na gumb.

Pri predstavljenem konceptu sicer še ne morejo spreminjati barve zunanjosti v vseh odtenkih barvne lestvice, a kljub temu je velik dosežek, da lahko s pritiskom na gumb spremenimo belo barvo v sivo ali črno in obratno. Po besedah predstavnikov znamke BMW naj bi sprememba barve v odvisnosti od vremenskih razmer omogočala še učinkovitejšo izrabo energije. V vročih in sončnih poletnih dneh bela barva z manjšo absorpcijo toplote olajša delo klimatski napravi in nasprotno, v hladnih mesecih z izbiro črne barve zmanjšamo porabo energije za ogrevanje avtomobila.

Spreminjanje barv omogoča uporaba elektroforetske tehnologije z uporabo e-črnila, kot je uporabljen v e-bralnikih. Površino karoserije so prekrili s tankim slojem posebne folije, ki vsebuje milijone mikro kapsul e-črnila debeline človeškega lasu. Vsaka kapsula vsebuje bele pigmentne delce z negativnim nabojem in črne pigmentne delce s pozitivnim nabojem, ki se aktivirajo ob ustrezni spremembi električnega polja. Uporabljena tehnologija je energetsko učinkovita, saj je električni tok potreben le za spremembo barve in ne tudi za njeno vzdrževanje. Pri znamki BMW so površine koncepta prekrili z največjo natančnostjo ob uporabi posebnih procesov krojenja in laserskega reza. S tem so zagotovili popolno ujemanje na vseh zaobljenih delih in na stikih ter dosegli optimalno in enakomerno obarvano površino ob vsaki spremembi barve avtomobila.

Vodja razvoja BMW Frank Weber je ob predstavitvi dejal, da digitalna izkušnja v prihodnosti ne bo več omejena le na zaslone, temveč bo z napredkom tehnologije vse več združevanja realnega in virtualnega sveta. Pri bavarskem avtomobilskem proizvajalcu pa kljub uspešni predstavitvi poudarjajo, da je prikazana tehnologija še vedno le del naprednega raziskovalnega in oblikovalskega projekta ter še ni zrela za serijsko proizvodnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, BMW. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai Motor Group zanika konec razvoja motorjev z notranjim zgorevanjem
Priljubljeni družinski avtomobili skupine Stellantis samo še z električnim pogonom