Novice

Novi BMW iX ni več neznanka električne enačbe znamke BMW

Bavarski avtomobilski proizvajalec je predstavil novi električni športni terenec iX, ki združuje okretnost in prepričljiv doseg z lokalno vožnjo brez emisij.

Po besedah predstavnikov znamke BMW model iX napoveduje novo obdobje mobilnosti in predstavlja najsodobnejše tehnološke rešitve. Nova zasnova z vizijo prihodnosti ter s potencialom za inovacije na področju avtonomne vožnje, upravljanja ter povezljivosti in digitalnih storitev naj bi kupcem zagotavljala vrhunsko izkušnjo mobilnosti.

Zunanjost novega električnega iX (dolžina 4,953 m, širina 1,967 m in višina 1,695 m) je zasnovana v skladu s trenutnimi smernicami znamke in s strukturiranim minimalističnim oblikovalskim pristopom ter mišičastimi proporci ustvarja občutek razkošja. Prostorna notranjost je bila zamišljena z namenom zagotavljanja dobrega počutja, za kar poskrbijo sedeži z vgrajenimi nasloni za glavo, odsotnost sredinskega predora pa ob trimetrski medosni razdalji zagotavlja dodaten prostor za noge.

Na voljo bo široka paleta sistemov za pomoč vozniku, vgrajena tehnologija pa že predstavlja osnovo sistemom samodejne vožnje 3. stopnje, saj za nadzor okolice skrbi pet kamer, pet radarskih ter dvanajst ultrazvočnih tipal. Povezuje jih zmogljiva računalniška platforma in nov sklop programske opreme v okviru nove generacije nadzorno-upravljalnega sistema BMW iDrive. Sistem je zasnovan z jasnim poudarkom na upravljanju ukrivljenega zaslona na dotik, ki ga sestavljata 12,3-palčni informacijski prikazovalnik in 14,9-palčni nadzorni prikazovalnik, ki sta nameščena za skupno stekleno površino, usmerjeno proti vozniku.

Najprej bo novi BMW iX na voljo v različicah iX xDrive40 in iX xDrive50, kasneje pa naj bi se jima pridružila še zmogljivejša različica iX M60, ki naj imela 440 kW (600 KM). Obe različici, ki bosta na voljo ob vstopu na trg, bosta opremljeni z električnim štirikolesnim pogonom z dvema električnima motorjema. Sistemska moč pogonskega sklopa pri modelu iX xDrive40 znaša 240 kW (326 KM), kar zadošča za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,1 s, baterijski paket kapacitete 71 kWh (bruto 76,6 kWh) pa naj bi omogočal do 425 km dosega z enim polnjenjem. Zmogljivejši iX xDrive50 bo na voljo z močjo 385 kW (523 KM), pospeškom iz mirovanja do 100 km/h v 4,6 s ter z baterijskim paketom s kapaciteto 105,2 kWh (bruto 111,5 kWh), kar naj bi zadostovalo za do 630 km dosega z enim polnjenjem po normativih WLTP. Skupni navor doseže 630 Nm pri BMW iX xDrive40 ter 765 Nm pri modelu BMW iX xDrive50.

Polnjenje baterij bo potekalo preko kombinirane polnilne enote (CCU – Combined Charging Unit), ki omogoča hitro polnjenje z enosmernim tokom (DC) in močjo do 200 kW (iX xDrive50) ali z močjo do 150 kW (iX xDrive40). Polnjenje baterije med 10 in 80 odstotki napolnjenosti bo v optimalnih razmerah trajalo 35 min pri zmogljivejši različici (10 minut polnjenja za dodatnih 150 km dosega) in približno 31 minut pri modelu iX xDrive40, pri katerem bomo v desetih minutah hitrega polnjenja pridobili približno 95 dodatnih kilometrov vožnje. Na polnilnicah z izmeničnim tokom (AC) bo polnjenje možno z močjo do 11 kW, vsi modeli iX pa bodo v Evropi opremljeni z BMW Flexible Fast Charger kablom in polnilno kartico BMW Charging, ki bo uporabnikom omogočala polnjenje po ugodnejših tarifah.

Proizvodnja modelov iX bo potekala v proizvodnem obratu Dingolfing ob uporabi zelene energije ter s poudarkom na trajnostnem gospodarstvu in recikliranju. V prodajne salone prihaja v letošnjem novembru, cene pa naj bi se pričele nekaj nad osemdeset tisoč evri.

Avtomobilizem.com (Vir: BMW, Autocar.  Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Novi BMW iX ni več neznanka električne enačbe znamke BMW"


cashy
2 leta 11 meseci nazaj

najbolj smešno/žalostno je to, da bo ta avto tudi v Evropi prodajna uspešnica pri bogataših. Občutek za estetiko žal ne gre premosorazmerno s količino denarja. Verjetno bo podobna zgodba kot z Golfom 8. Najprej se vsi zgražajo, nato pa se ga privadiš in na koncu ti postane še všeč tako, da ga kupiš. Sem prepričan, da je kar nekaj takih primerkov.

MMNeo
2 leta 11 meseci nazaj

Res al kaj? Pa to ni res!

JG2
2 leta 11 meseci nazaj

Sam tile so res izgubili kompas.

tha_man
2 leta 11 meseci nazaj

Naj še kdo reče, da nemci nimajo smisla za humor.

frgo
2 leta 11 meseci nazaj

po mojem so smrtno resni, ker so imeli med risanjem pred očmi samo kitajske $$$

chad
2 leta 11 meseci nazaj

To ni bmw

 
Rimac Nevera je serijski C_Two
Gorivne celice kmalu v lahkih gospodarskih vozilih Renault