Novice

BMW naslednji v vrsti spreminjanja prodajnih strategij

Bavarska znamka naj bi kmalu pričela z uvajanjem agencijskega modela prodaje in distribucije v Evropi.

Tudi pri BMW-ju naj bi se odločili za spremembe na področju prodaje njihovih modelov. Kot je potrdil direktor prodajnega in marketinškega oddelka Pieter Nota, naj bi z evropskimi prodajnimi zastopniki njihove znamke že potekali pogovori o prehodu na agencijski model prodaje. Točen datum prehoda sicer še ni določen, po neuradnih informacijah pa naj bi ga uvedli do leta 2024 za znamko Mini in do leta 2026 za znamko BMW.

V skladu z novim modelom prodaje naj bi BMW vršil neposredno prodajo končnim kupcem, njihova zastopništva pa naj bi skrbela za dobavo naročenih vozil ter za to prejela dogovorjen fiksni znesek kot plačilo storitve. Zastopniki naj bi bili na ta način sicer deležni manjših zaslužkov, a po besedah predstavnikov znamke BMW obenem ne bodo imeli stroškov s promocijo ter skladiščenjem in vzdrževanjem novih vozil na zalogi. Zastopniške marže za modele pod okriljem znamke BMW naj bi trenutno znašale med 12 in 16 odstotki, po uvedbi novega agencijskega modela prodaje pa naj bi se vsaj prepolovile.

BMW je sicer s sistemom agencijske prodaje prvič pričel ob predstavitvi podznamke i, a so ga kmalu zatem ukinili ter v letu 2020 ponovno uvedli za celotno paleto vozil na trgih Južne Afrike. Po besedah Pietra Note naj bi agencijski model prodaje uporabili le v Evropi, medtem ko naj bi na Kitajskem in v Združenih državah Amerike ohranili sistem zastopnikov zaradi lokalnih predpisov, ki avtomobilskim proizvajalcem prepovedujejo neposredno prodajo končnim kupcem.

S tem se BMW pri spremembah prodajne strategije pridružuje znamkam kot so Mercedes-Benz in Audi ter Volkswagen, ki na ta način prodaja modele električne podznamke ID, prihodnje leto pa naj bi se jim z naborom svojih znamk pridružil še Stellantis.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford preizkuša tehnologijo povezanih vozil, ki uporablja geografsko omejevanje
Mercedesovi modeli kmalu brez opcije ročnega menjalnika