Novice

iX je prvi električni križanec znamke BMW

Pri bavarskem avtomobilskem proizvajalcu razkrivajo njihovega prvega električnega križanca, ki se bo ob sodobni zasnovi ponašal tudi s paketom najnovejših tehnologij.

Razvoj električnega križanca je sicer potekal pod kodnim imenom iNext, vendar so se pri podjetju BMW raje odločili za krajšo različico imena BMW iX, s katerim poudarjajo njegovo vlogo v rastoči ponudbi njihovih električnih modelov.

Zasnova novega modela je potekala iz notranjosti navzven, saj je bil glavni cilj zagotoviti enkratno uporabniško izkušnjo ter dobro počutje voznika in potnikov. Po zunanjih merah je primerljiv z modelom BMW X5, po zaslugi velikih platišč pa nekoliko spominja na večji X7.

Markanten sprednji del poudarita masivni ledvički, ki obenem predstavljata ohišje naprednih sistemov kamer, radarskega sistema in različnih tipal. Mogočnost novega modela ob stranskih linijah poudarijo izraženi in povezani kolesni loki, sodobno zasnovo izražajo ročaji za odpiranje vrat in stranska okna brez okvirjev, videz zadnjega dela pa zaokrožijo vitke horizontalne LED zadnje luči.

Prostorna notranjost je v salonskem slogu in z novo razvitimi sedeži z vgrajenim naslonom za glavo, veliko stekleno panoramsko streho ter kančkom prestiža, ki ga poudari uporaba kvalitetnih materialov. Na minimalistično zasnovani armaturni plošči prevladuje ukrivljen sredinski zaslon, ki združuje instrumentno ploščo ter zaslon multimedijskega sistema v enotno celoto. Poligonalni volan še dodatno poudari orientacijo v prihodnost.

V tehnološkem smislu seveda prvemu električnemu križancu bavarske znamke ne bo moč očitati kakršnegakoli pomanjkanja, saj bodo v tem modelu prvič vgrajene mnoge tehnološke novosti, podpora tehnologiji 5G pa naj bi ob večji zmogljivosti procesiranja omogočala uporabo naprednih funkcij samodejne vožnje, parkiranja ter digitalnih storitev.

Za pogon bo skrbela peta generacija eDrive, ki ga sestavljata dva električna motorja, krmilna in polnilna elektronika ter visokonapetostna baterija. Sistemska moč pogonskega sklopa 370 kW (504 KM) zadostuje za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot petih sekundah, baterija kapacitete nekaj več od 100 kWh pa naj bi z enim polnjenjem omogočala preko 600 km dosega (WLTP).

Polnjenje bo lahko potekalo na hitrih enosmernih (DC) polnilnih mestih z močjo do 200 kW v približno 40 minutah za polnjenje baterije med 10 in 80 odstotki kapacitete. Že deset minut polnjenja pa naj bi zadostovalo za povečanje dosega za nadaljnjih 120 km. Preko Wallboxa bo polnjenje potekalo z močjo do 11 kW, izpraznjena baterija pa naj bi se na ta način popolnoma napolnila v približno enajstih urah.

S proizvodnjo novega električnega križanca naj bi pričeli v drugi polovici prihodnjega leta v njihovem nemškem proizvodnem obratu Dingolfing, prvi primerki pa naj bi prišli v prodajne salone proti koncu prihodnjega leta ali v začetku leta 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, BMW. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "iX je prvi električni križanec znamke BMW"


miapan
3 leta 5 meseci nazaj

to pa mi je grdo, verjetno je za Kitajski trg

srcnik
3 leta 5 meseci nazaj

omg, izgleda kot prvoaprilska šala :/

 
Zavod Sopotniki bo vozil Toyoto Camry za pomoč starostnikom
Mazda je ponovno potrdila prihod vrstnega šestvaljnika