Novice

Bo tehnologija baterij z elektrolitom v trdnem stanju pospešila vsesplošno uporabo električnih vozil?

Toyota je najavila prototip električnega avtomobila, ki z uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju uporabnost približuje avtomobilom s klasičnim pogonom.

Toyotini strokovnjaki se že nekaj časa ukvarjajo z razvojem tehnologije baterij, ki naj bi glede na napovedi omogočale preko 500 km dosega in bi se napolnile v manj kot desetih minutah, ob vsem tem pa naj bi tudi po 800 polnilnih ciklih (oziroma prevoženih približno 380.000 km) obdržale še vsaj 80 odstotkov kapacitete. Poleg tega tovrstni baterijski paketi ne bi potrebovali posebnih sistemov za ogrevanje ali hlajenje in bi bili bolj varni, saj naj ne bi bilo možnosti samovžiga ali eksplozije.

Ob zgoraj opisanih zmogljivostih bi se, seveda ob ustrezni infrastrukturi, uporabnost električnih avtomobilov povsem približala uporabnosti avtomobilov s klasičnimi vrstami pogona, saj je desetminutno polnjenje že zelo blizu času, porabljenemu za polnjenje rezervoarja na bencinskih črpalkah.

Pri Toyoti so v povezavi s tovrstno tehnologijo registrirali že preko sto patentov, medtem ko pri Nissanu razvijajo svojo tehnologijo, ki naj bi po njihovih napovedih prišla v serijsko rabo po letu 2028. Toyota, ki sodeluje s podjetjem Panasonic, sicer ni edino podjetje, ki vlaga trud v razvoj na tem področju, saj je tudi nekaj drugih proizvajalcev že prišlo do spodbudnih rezultatov. Pri Samsungu so razvili baterijo z elektrolitom v trdnem stanju, ki namesto litija uporablja srebro in ogljik in naj bi omogočala celo do 800 km dosega z enim polnjenjem, sam baterijski paket pa naj bi bil ob tem polovico manjši od paketa sedanjih litij-ionskih baterij. Nekaj uspešnih preizkusov so naredili še pri kalifornijskem podjetju QuantumScape, ki sodeluje z nemškim Volkswagnom, z razvojem pa se ukvarjajo tudi pri podjetju Solid Power, kjer sodelujejo s podjetjima Ford in BMW, medtem ko Mercedes na tem področju sodeluje s podjetjem Hydro-Québec iz Kanade.

Podjetji Toyota in Nissan pri razvoju baterij z elektrolitom v trdnem stanju uživata podporo japonske vlade, ki namerava vložiti okoli 19 milijard ameriških dolarjev (približno 16 milijard evrov) v razvoj tehnologij za zmanjšanje emisij. Znaten delež predvidenih sredstev naj bi bil na voljo tudi za področje razvoja baterij z elektrolitom v trdnem stanju, medtem ko pri podjetjih Mitsui Kinzoku in Idemitsu Kosan, ki se ukvarjata s pridobivanjem rudnin in črpanjem nafte, pripravljajo infrastrukturo za izdelavo tovrstnih baterij. Japonci želijo tudi na ta način doseči prevlado na področju ter prevzeti primat pred Kitajsko in Južno Korejo.

Po predvidevanjih naj bi globalno tržišče za novo generacijo baterij, ki bi bile občutno zmogljivejše od litij-ionskih, do leta 2025 naraslo iz letošnjih 39 milijonov dolarjev (32,5 mio evrov) na 413 milijone dolarjev (344 mio evrov) ter na 3,1 milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov) do leta 2030 in 25,1 milijarde dolarjev (21 milijard evrov) do leta 2035.

Finančni obeti so vsekakor dober razlog za pospešen razvoj tehnologije baterij z elektrolitom v trdnem stanju, zaenkrat pa najbolje kaže prav Toyoti, ki za prihodnje leto najavlja delujoč prototip električnega avtomobila, ki kot vir energije uporablja tovrstne baterije.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Bo tehnologija baterij z elektrolitom v trdnem stanju pospešila vsesplošno uporabo električnih vozil?"


miapan
3 leta 4 meseci nazaj

Xxl vsaj še dva avta boš zamenjal

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Če bo treba, pa bom.

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

In kdaj predvidevajo serijsko proizvodnjo, da vem koliko časa imam?

 
Amazonov Zoox razkriva prvi samovozeči taksi
Zadnja serija Alfinega modela 4C