Novice

Dobri obeti tehnologiji baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Čeprav se pojavlja pri tehnologiji baterij z elektrolitom v trdnem stanju še vedno precej vprašanj, pri Toyoti zatrjujejo, da bi lahko pričeli z njihovo uporabo v električnih avtomobilih že v roku petih let.

Pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu, ki med drugim tudi v partnerstvu z ostalimi podjetji sodeluje pri razvoju tovrstnih baterij, so nameravali prvi koncept baterijskega električnega avtomobila z elektrolitom v trdnem stanju predstaviti na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Žal so bile slednje zaradi pandemije koronavirusa odpovedane in zaenkrat prestavljene na prihodnje leto. Kljub temu se razvoj novega tipa baterij ni ustavil, saj naj bi jih že preizkušali v več konceptih, o katerih pa zaenkrat ni znanih več podrobnosti.

Pri razvoju tehnologije naj bi se sicer soočali z različnimi težavami, predvsem v zvezi z varnostjo uporabe ter vzdržljivostjo baterij, kar zaenkrat še onemogoča doseganje željene energijske gostote. Poleg tega inženirji še naprej prilagajajo kemijsko strukturo baterij s ciljem podaljševanja njihove življenjske dobe. Določeni problemi pa se pojavljajo tudi v zvezi z vzpostavitvijo serijske proizvodnje, saj naj bi bil postopek izdelave zapleten in mora potekati v izredno suhem okolju. Trenutno izdelava baterij poteka v posebnih kabinah, kjer delavci baterije sestavljajo ob uporabi zatesnjenih gumijastih rokavic, postopek pa naj bi bil precej dolgotrajen.

Keiji Kaita, podpredsednik Toyotinega oddelka za pogonske sklope, je razkril, da naj bi bilo baterijo njihovega prototipa moč napolniti že v manj kot petnajstih minutah, kar je znatno hitreje od primerljivega paketa litij-ionskih baterij, vendar ob tem ni podal nobenih informacij o njihovi kapaciteti. Poudaril je še, da naj bi problemom navkljub lahko pričeli z omejeno proizvodnjo že v letu 2025, pri Toyoti pa obenem iščejo način, kako baterijam z elektrolitom v trdnem stanju čim bolj podaljšati življenjsko dobo. Njihov cilj naj bi bil razviti baterijo, ki bi obdržala preko 90 odstotkov nazivne kapacitete na daljši rok, morda celo do 30 let.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz najavlja razred T, manjšega brata razreda V
K Renaultu še nekdanji vodja oblikovanja pri Peugeotu