Novice

CATL z novimi materiali do večje energijske gostote baterij

Kitajski proizvajalec baterij razvija nove materiale, ki naj bi omogočali od deset do dvajset odstotkov večjo energijsko gostoto v primerjavi z običajnimi železo-fosfatnimi baterijskimi celicami.

Kitajski CATL, v skladu z željo ostati v vrhu svetovnih proizvajalcev baterij, išče nove načine za izboljšavo svojih produktov. CATL, ki med drugim izdeluje baterije tudi za Teslo, Volkswagen, BMW in Ford, je trenutno največji proizvajalec baterij za električne avtomobile v svetovnem merilu, saj naj bi njegove baterije predstavljale tretjino globalne prodaje. Po besedah Wan Ganga, podpredsednika kitajskega nacionalnega sveta za sprejemanje strateških odločitev, naj bi globalna prodaja baterij za električna vozila do leta 2030 dosegla vrednost 250 milijard ameriških dolarjev, potrebe svetovnih avtomobilskih proizvajalcev pa naj bi narasle oziroma celo presegle kapaciteto 3,5 teravatnih ur.

Med drugim pri podjetju CATL razvijajo tudi materiale, s katerimi želijo izboljšati učinkovitost in energijsko gostoto baterij. Uporaba novega materiala M3P naj bi v kombinaciji z novo generacijo njihovih baterijskih paketov električnim avtomobilom omogočala do 700 km dosega z enim polnjenjem, saj naj bi v primerjavi z obstoječimi železo-fosfatnimi baterijami povečali energijsko gostoto za 10 do 20 odstotkov. Uporaba novih materialov bo po besedah Zenga Yuquna, vodilnega moža podjetja CATL, obenem zmanjšala stroške izdelave baterij v primerjavi s stroški izdelave baterij, narejenih na osnovi niklja ali kobalta. Podrobnejše sestave materiala M3P še ne razkrivajo, prav tako še ni znan časovni okvir pričetka proizvodnje tovrstnih baterij.

CATL je pred kratkim še razkril, da bodo baterije Qilin, ki imajo ob podobnih zunanjih merah 13 odstotkov višjo energijsko gostoto kot Tesline cilindrične baterije 4680, že s prihodnjim letom na voljo v električnih modelih kitajske znamke Zeekr, ki spada pod avtomobilski koncern Geely Automobile Holding.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Giorno2.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford skuša z novimi aplikacijami tehnologije žarometov ohraniti pozornost voznikov na cesto
Naprodaj avtodom iz leta 1914