Novice

Kitajski CATL razvija baterije brez niklja in kobalta

Kitajski proizvajalec baterij CATL (Contemporary Amperex Technology) je najavil, da razvija novo vrsto baterij, ki ne uporabljajo snovi, kot sta nikelj in kobalt.

Nikelj in kobalt sta danes v večjem ali manjšem obsegu uporabljena v praktično vseh baterijah – tako v baterija električnih avtomobilov, kot tudi v mnogih drugih baterijsko gnanih električnih napravah.

Minuli konec tedna je na dogodku, ki ga je organiziralo kitajsko združenje avtomobilskih proizvajalcev v Šanghaju, govoril tudi Meng Xiangfeng, vodilni mož CAT. Med drugim je omenil da bo nov tip baterije, ki jo razvijajo, v sestavi drugačna trenutnim NCA (nikelj-kobalt-aluminij) baterijam. Njihova sestava naj bi bila drugačna tudi od tipov baterij LFP (litij-ion-fosfat) ter NCM (nikelj-kobalt-mangan).

Žal je bila napoved Xiangfenga zelo skopa s tehničnimi podrobnostmi, je pa zagotovil, da so se pri razvoju novega tipa baterij načrtno odrekli zanašanju na sestavine, kot sta kobalt in nikelj.

Seveda pa CATL ni edini svetovni proizvajalec baterij, ki poskuša pri svojih baterijah zmanjšati odvisnost od žlahtnih, dragih in mestoma tudi redkih snovi, saj še vsaj LG Chem in Panasonic pospešeno delata na omejitvi njihove uporabe v svojih različicah NCA baterij.

Ni pa razvoj baterije, ki se ne bo zanašala na redke kovine, edini razvojni projekt kitajskega CATL. Že pred časom so namreč potrdili, da razvijajo baterijske celice, ki jih bo moč vgraditi neposredno v konstrukcijo vozil. S tem naj bi ugodno vplivali na učinkovitost celotnega električnega sklopa, ki naj bi bil deloma rezultat bodisi njegove manjše mase ali pa večje kapacitete baterij. Dodatno naj bi CATL razvijal baterijski paket, ki bo imel življenjsko dobo kar dva milijona prevoženih kilometrov, čeprav tudi v tem primeru ni povsem jasno, kaj bodo kazalniki, ki bodo to dokazovali.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: CATL.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kitajski CATL razvija baterije brez niklja in kobalta"


xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Trumpči, hitro v akcijo. Stret v kali, da ne bo prepozno, kot uvajanje 5G.

 
Japonska vlada načrtovala združitev Nissana in Honde
Inovativnost Škode Enyaq iV izražena tudi z novo zasnovo luči