Novice

Proizvodnja Teslinih baterij po novi tehnologiji šele v letu 2022

Elon Musk je v sklopu vsakoletnega srečanja vlagateljev, ki je letos vključeval tudi ločen dogodek Battery Day, predstavil nekaj novosti in predvideno časovnico.

Po Muskovih besedah naj bi baterije po predstavljeni novi tehnologiji začeli izdelovati šele v roku prihodnjih dveh let, saj naj bi bili načrti namenjeni vzpostavitvi dolgoročne proizvodnje ter poleg obrata v Fremontu vključujejo tudi zagon proizvodnje v novem obratu v Nemčiji. Po pričetku masovne proizvodnje (v letu 2022) naj bi nove baterije najprej uporabili pri izdelavi modelov Semi, Cybertruck in Roadster, kljub lastni proizvodnji pa naj bi še naprej povečevali nabavo baterij, ki jih proizvajajo podjetja Panasonic, LG in CATL.

Na dogodku Battery Day je Elon Musk predstavil napredek pri razvoju novih tehnologij in predstavil načrte, po katerih nameravajo prenehati z uporabo kobalta, ki ga že zdaj, zahvaljujoč njihovi tehnologiji, uporabljajo v najmanjši možni meri. Čeprav zaenkrat še ni potrdil kdaj točno naj bi se to zgodilo, pa naj bi, po njegovih besedah, to znatno znižalo stroške izdelave baterij.

Tesla naj bi kmalu pričela z lastno proizvodnjo baterij po novi tehnologiji, ki naj bi omogočala do petkrat višjo energijsko gostoto, do šestkrat večjo moč in naj bi ob enakih dimenzijah električnemu avtomobilu povečala doseg do 16 odstotkov. Lastna proizvodnja zmogljivejših baterij naj bi znižala stroške izdelave njihovih električnih modelov in jih cenovno približala avtomobilom, ki za pogon uporabljajo motorje z notranjim zgorevanjem. Zastavili so si tudi novi cilj, po katerem naj bi kmalu predstavili električni avtomobil, katerega cena naj ne bi presegala 25.000 ameriških dolarjev (21.500 evrov).

Pri Tesli so predstavili še nekaj podrobnosti novega pogonskega sklopa Plaid, ki predstavlja naslednjo raven zmogljivosti, saj naj bi z 820 kW (1115 KM) omogočal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot 2,1 s ter najvišjo doseženo hitrost 320 km/h ob dosegu do 840 km z enim polnjenjem. Na voljo naj bi bil v modelu Tesla S proti koncu prihodnjega leta

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, The Verge. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
NAIAS seli termin v september 2021
Mégane Conquest je Renaultov novi kupejevski križanec