Novice

Dacia Jogger je družinski avtomobil za do sedem potnikov

Novemu Joggerju so pri znamki Dacia za Springom, Dusterjem in Sanderom namenili vlogo četrtega stebra strategije izdelkov znamke Dacia. V skladu z načrtom prenove ponudbe naj bi se jim do leta 2025 pridružila še dva nova modela.

Za Jogger, ki je nastal na konstrukcijski osnovi CMF-B, so tržniki zapisali, da povzema najboljše iz različnih kategorij: dolžino kombi avtomobila, prostornost velikoprostornika in videz športnega terenca. Kratko in mednarodno ime naj bi predstavljalo robustnost in vsestransko uporabnost, avtomobil pa naj bi postal idealen spremljevalec v vsakdanjem življenju družin, ki rade pobegnejo v naravo.

Zunanja podoba Joggerja kaže pokončen prednji del z značilno široko masko, sprednja žarometa s svetlobnim podpisom v obliki črke Y (dnevne luči in zasenčeni snop žarometov v tehniki LED), izrazite blatnike nad kolesi ter vodoraven pokrov motorja. Pokončna namestitev zadnjih luči naj bi poskrbela za kar največjo širino odprtine prtljažnika. Pustolovski slog so dodatno poudarili s prilagodljivima strešnima nosilcema, poudarjenimi blatniki in večjo oddaljenostjo od tal (200 mm pri praznem vozilu). S skupno dolžino 4,55 metra je Jogger najdaljši avtomobil znamke Dacia.

Medosna razdalja meri 2,9 metra, navpično oblikovan zadnji del pa prispeva k prostorni notranjosti in velikosti prtljažnika. Nekatere različice imajo za potnike v drugi sedežni vrsti tudi preklopljivi ter vzdolžno pomični (70 mm) mizici. Druga sedežna vrsta (naslon deljiv v razmerju 2/3-1/3) na zunanjih sedežih ponuja dve sidrišči za varnost otrok. Potnika v tretji sedežni vrsti imata vsak svoj sedež, naslon za roko in veliko stransko okno z odpiranjem za boljše zračenje; sedeža sta po potrebi odstranljiva. Jogger ima za skupno 24 litrov odlagalnih mest v notranjosti, med največjimi so 7-litrski zaprt predal za rokavice, korita na prednjih in zadnjih vratih, 1,3-litrski zaprt predal med sedežema in šest držal za pločevinke. Največja uporabna prostornina prtljažnika v različici s petimi sedeži ob povsem zloženi klopi znaša 1.819 litrov; v konfiguraciji s petimi sedeži ima prostornino 708 litrov, s sedmimi sedeži pa 160 litrov (vse VDA). Za lažje razporejanja in varnejši prevoz so v prtljažniku elastični pasovi in štiri pritrdilne zanke, dodana pa je tudi električna vtičnica (12 V).

Ob uvedbi na trg bo v ponudbi posebna serija Xtreme poudarjeno pustolovskega videza. Na voljo bo v petih karoserijskih barvah: biserno črni, dveh sivih, beli ter terakota rjavi barvi. Zunaj bodo strešna nosilca, ohišji ogledal, lita platišča in radijska antena v obliki plavuti morskega psa črno lakirani. Za dodaten kontrast bosta zaščitni oblogi pod odbijačema spredaj in zadaj odeti v sivo barvo, pragovi vrat pa bodo imeli posebne zaščitne obloge. V notranjost bo serija prepoznavna po rdečih šivih na sedežih in kromiranih okrasnih letvah na oblogah prednjih vrat. Med opremo bodo vključili kamero za vzvratno vožnjo, samodejno klimatsko napravo in prostoročno kartico za odklepanje in zagon.

Dacia Jogger bo na voljo s tremi multimedijskimi napravami: Media Control (v povezavi s pametnim telefonom ali brez), Media Display (z 8-palčnim zaslonom na dotik) ali Media Nav (z navigacijo in brezžično preslikavo s pametnega telefona). Med doplačilnimi postavkami bo (glede na trge) na voljo oprema za zahtevnejše kupce, na primer ogrevana prednja sedeža, samodejna klimatska naprava z digitalnim zaslonom, prostoročna kartica z odklepanjem prtljažnika na daljavo in vklop luči, samodejni brisalniki, električna parkirna zavora, kamera za vzvratno vožnjo, opozorilnik za mrtvi kot ter pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj.

Ob uvedbi na trg bo na voljo s povsem novim bencinskim litrskim trivaljnikom TCe 110 (81 kW/110 KM s šeststopenjskim ročnim menjalnikom) ter kombinacijo bencina in avtoplin Eco-G 100. V letu 2023 naj bi pogonsko paleto dopolnil hibriden sklop, ki bo povezoval 1,6-litrski bencinski motor, dva elektromotorja (pogonski elektromotor in visokonapetostni zaganjalnik) ter sekvenčni menjalnik brez sklopke z več načini delovanja.

Sprejemanje prvih naročil v proizvodnjo je predvideno za november letošnjega leta v približno 30 (pretežno evropskih) državah, v prodajnih salonih pa jo lahko pričakujemo od februarja 2022 naprej.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Dacia Jogger je družinski avtomobil za do sedem potnikov"


Polo78
2 leta 7 meseci nazaj

Če drži podatek o medosni razdalji (2,9 m), je to naravnost ogromno in več od avtomobilov iz višjega srednjega razreda. Sicer pa zanimiv koncept, zgleda zelo praktično. Škoda, da si druge znamke ne drznejo dati ven kaj podobnega namesto, da štancajo že nevem katero različico SUV-a.

Firediver
2 leta 7 meseci nazaj

Jap, medosna skoraj toliko kot novi Berlingo XL (pa je že kombijevski)…torej, pri ostrem manevriranju skozi križišče utegneš z zadnjo gumo prej naleteti na robnik.
Mislim, da bo Dacia tudi naprej še za kakšno presenečenje poskrbela. Tudi meni deluje praktično, kar je rariteta zadnje čase, ko kraljujejo SUVi in križanci, vsi bolj nepraktične sorte…

cc09
2 leta 7 meseci nazaj

Bi imel raje od vsakega SUV-a.

mrtwelvetrees
2 leta 7 meseci nazaj

Če bi bil notri še motor 1.33 bi bilo top. (sej najbrž bo kasneje)

cashy
2 leta 7 meseci nazaj

a to bo tudi “avto za 5.000 eurov”? 😀

gr3mlin
2 leta 7 meseci nazaj

Zadk me spomne na tastarga xc90…

megane16v
2 leta 7 meseci nazaj

točno, moja prva misel – romunski Volvo, ampak v pozitivnem smislu

 
Ekstremni koncept Cupra UrbanRebel
Koncept Audi Grand Sphere je izjemen korak v prihodnost