Novice

Koncept Audi Grand Sphere je izjemen korak v prihodnost

Audi Grand Sphere je drugi od konceptov, ki ponuja vpogled v prihodnost znamke in kot verjetni električni naslednik dviguje lestvico, ki so jo postavili z aktualno različico modela A8.

Nemški avtomobilski proizvajalec je razkril prve podrobnosti koncepta Grand Sphere, električne limuzine, ki naj bi bila zmožna avtonomne vožnje 4. stopnje ter bi lahko predstavljala osnovo električnega naslednika modela Audi A8. Za razliko od koncepta Sky Sphere, ki je ob povečanju medosne razdalje zmožen transformacije iz športnega avtomobila v salon na štirih kolesih, se pri konceptu Grand Sphere ob preklopu v avtonomni način spremeni le zasnova notranjosti. Ob umiku pedal in volana se notranjost spremeni v razkošen salon, primerljiv s prestižem letenja v prvem razredu in s poudarkom na digitalizaciji ter prikazu različnih vsebin. Zasnovan je na koncernski platformi PPE, ki predstavlja osnovo prihajajočemu Audiju Q6 e-tron ter naslednji generaciji Porschejevega Macana.

Zasnova digitalnega sistema temelji na ideji digitalne izkušnje brez prekinitve, kjer se predvajanje trenutne vsebine, ki si jo ogledujemo na telefonu ali tablici, brez prekinitve naprej projicira v avtomobilu takoj po vstopu vanj. V skrbi za udobje bo novi koncept ob prepoznavi uporabnika samodejno odprl vrata ter prilagodil nastavitve sedežev, ambienta in klimatizacije trenutnemu uporabniku, ki si po zaslugi naprednega zvočnega sistema lahko omisli celo lastni mehurček, v katerem posluša le svoje vsebine. Audijevi inženirji v konceptu Grand Sphere niso uporabili klasičnih zaslonov, temveč so prikazu visoko resolucijske slike namenili inovativne projektorje, ki kot platno uporabljajo notranje površine preko celotne širine avtomobila. Za nadzor multimedijskega sistema bo na voljo tehnologija MMI Touchless Response. Ta poleg kontrolnikov in vrtljivega gumba z odzivom na dotik uporablja tehnologijo sledenja gestam, ki ob samodejnem učenju in prilagoditvi uporabniku omogoča spreminjanje nastavitev brez dotika kontrolnih površin.

Zunanjost 5,35 m dolgega in 2 m širokega koncepta pri Audiju opisujejo kot dinamični monolit, v primerjavi z aktualnim audijem A8 pa ima koncept večjo medosno razdaljo (3,19 m), medtem ko njegova silhueta deluje bolj športno. Podobno kot pri konceptu Sky Sphere tudi tu sprednji del zaznamuje sprednja maska s šeststranskimi vzorci in ozki sprednji žarometi, ki poskrbijo za svojevrsten svetlobni podpis. Ob odsotnosti stebrička B se zadnja vrata odpirajo v nasprotni smeri, celoten videz stranskih linij pa zaokrožijo 23-palčna kolesa.

Pogonski sklop sestavljata dva električna motorja s sistemsko močjo 530 kW in 960 Nm navora, ki nameščena na obeh oseh zagotavljata pogon na vsa kolesa. Koncept iz mirovanja doseže hitrost 100 km/h v dobrih štirih sekundah, končna hitrost pa naj bi bila elektronsko omejena z namenom podaljševanja dosega. Električno energijo zagotavlja baterijski paket kapacitete 120 kWh, ki naj bi omogočal do 750 km dosega z enim polnjenjem. Električna arhitektura, podobno kot pri modelu e-tron GT, temelji na 800-voltni zasnovi, ki omogoča hitro polnjenje z močjo do 270 kW (polnjenje od 5 do 80 odstotkov napolnjenosti naj bi trajalo le 25 minut).

Čeprav je predstavljeni koncept zasnovan na obstoječi platformi in z namenom vizije naslednika Audija A8, pa pri Audiju zaenkrat še ne razkrivajo, ali bo v prihodnosti tudi res predstavljal osnovo kateremu od serijskih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dacia Jogger je družinski avtomobil za do sedem potnikov
Genesisove zaveze za trajnosten razvoj