Poraba B: 7,5 P: 9,2 l/100km Največja hitrost 168 km/h Cena 18.120 eur
Plusi
 • enostavna uporaba avtoplinskega sistema
 • tovarniško vgrajen sistem avtoplina
 • razmeroma hitri preklopi na plin, tudi ko je motor še hladen
 • tovarniška garancija vključuje sistem avtoplina
 • ogret motor takoj po zagonu preklopi na plin
 • funkcionalnost sistema start-stop tudi pri pogonu na plin
 • ni potrebe po dodatku za ščitenje sedežev ventilov motorja
 • motorna prožnost nad 2.000 vrt/min
 • lično vgrajen sistem avtoplina
 • notranja prostornost
Minusi
 • funkcija potovalnega računalnika ni združljiva s sistemom avtoplina
 • omejene kombinacije paketov opreme in pogonskih sklopov

Preizkušeni Duster je v zadnjem letu dni že tretji model francosko-romunske naveze s predelavo na pogon z utekočinjenim naftnim plinom. Tega sem enkrat vozil poleti, drugič jeseni in zdaj še pozimi. Test.

Priznam, da se kar dobro počutim, ko moje napovedi ali ugibanja v nekem trenutku dobijo potrditev v obliki konkretne uresničitve. Čeprav je res, da je bila moja tokratna napoved celo nekoliko bolj pesimistična, kot se je izkazala njena uresničitev v praksi.

Pri -5 °C ali celo nižje

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_12V zapisu o Dacii Sandero 1.0 Eco-G Stepway sem ugibal, da bo enak sistem avtoplina v primeru hladnega zagona motorja rabil v hladnem zimskem času približno pet kilometrov vožnje, preden bo zmogel zanesljivo preklopiti z bencina na plin. No, izkazalo se je, da je testni Duster 1.0 Eco-G pri temperaturi okolice -1 °C zmogel to storiti že po manj kot štirih prevoženih kilometrih. Zvezno s padanjem temperature je seveda jasno, da se ta pot podaljšuje, a vseeno. Na osnovi izkušnje z Dusterjem tako po novem ekstrapoliram, da drži poleti 2020 napovedanih pet kilometrov poti šele za temperature okolice pod -5 °C, če ne celo kakšno stopinjo nižje.

Smiselno in logično

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_11Sem pa pri vožnji z Dusterjem 1.0 Eco-G v zimskem času ugotovil še eno stvar, ki je, če malo razumeš fiziko, smiselna in logična. Pot, potrebna za ogrevanje motorja in s tem zanesljiv preklop z bencina na plin, je odvisna tudi od načina vožnje in nanj vezane obremenitve motorja. Zapisano drugače: v mestu, kjer so hitrosti vožnje nizke in obremenitve motorja posledično razmeroma majhne, je treba prevoziti kakšen kilometer ali dva več, kot če zaviješ že po nekaj sto metrih na avtocesto in nemudoma poženeš avto do avtocestne potovalne hitrosti. Tako sem opažal z Dusterjem med vožnjami samo v mestu, da je po hladnem zagonu motorja potrebna pot za zanesljiv preklop na plin zrasla v najslabšem primeru na lansko poletje predvidenih pet kilometrov. Na drugi strani je Duster Eco-G, kadar sem se zjutraj vozil v službo in sem že po nekaj sto metrih zapeljal že avtocesto, dosledno preklapljal na plin že po prej omenjenih slabih štirih prevoženih kilometrih.

Večja, a ne tako zelo

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_13Duster s pogonskim sklopom 1.0 Eco-G je bil že »moj« tretji preizkušeni model francosko-romunske naveze. Prvi je bil že omenjeni Sandero 1.0 Eco-G Stepway, minulo jesen pa mu je sledil še Renaultov Clio 1.0 TCe 100 LPG. Medtem ko sta bila mehansko gledano sistema v Sanderu in Cliu identična v vseh pogledih, pa se Duster v enem elementu omembe vredno loči od manjšega brata in bratranca – v velikosti tlačne posode, namenjene shranjevanju utekočinjenega naftnega plina, in dejstvu, kako je nameščena v avtomobil. Res je, da jo imajo vsi vgrajeno v zadku, kjer se sicer nahaja nadomestno kolo. A je  v Cliu in Sanderu nameščena v notranjosti vozila, neposredno pod oblogo dna osnovnega prtljažnika, v Dusterju pa je privijačena pod vozilo.

To pomeni, da moraš, če jo hočeš videti na lastne oči, leči pod avto, hkrati pa njena prostornina ni pogojena z velikostjo oziroma višino votline nadomestnega kolesa. Izkaže se, da so Romuni tako zmogli vgradili v Dusterja večjo posodo kot v Sandero in Clio, čeravno je res, da spet ne tako zelo večjo. V Dusterju premore dva litra večjo bruto prostornino oziroma natanko 42 litrov. Kot je za utekočinjeni naftni plin značilno, je neto uporabna prostornina posode približno 20 odstotkov manjša od bruto prostornine, kar je v primeru Dusterja pomenilo okvirno 33,6 litrov dejansko uporabnega utekočinjenega naftnega plina.

Raje Duster kot Sandero Stepway

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_15Ob povprečni porabi na testu 9,2 l/100 km je tako Duster Eco G zmogel pripeljati z eno polnitvijo približno 360 kilometrov daleč, kar je podobno kot manjši Sandero Stepway 1.0 Eco-G. Sama dolžina poti na tem mestu niti ne izstopa tako zelo kot podatek o izmerjeni porabi plina na testu. Razlika med Sanderom Stepway in Dusterjem je namreč samo 0,2 l/100 km. Že res, da v korist Sandera, a če upoštevamo, da je ta od Dusterja občutno lažji in manjši avto ter da so prestavna razmerja petstopenjskega ročnega menjalnika v Dusterju preračunana še nekoliko bolj na kratko kot v Sanderu, je to lep pokazatelj, kako zelo z gorivom neskrben je zdaj že stari Sandero Stepway. Če torej kdo razmišlja o »terenski« Dacii, naj bo to raje o Dusterju kot o prejšnji generaciji Sandera Stepway.

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_24Deluje pa tudi sicer Duster za razred (ponekod pa celo za dva) bolj zrel in dovršen avto od prejšnjega Sandera Stepway. A gre ta dovršenost z roko v roki z maloprodajno ceno. Tako motoriziranega Dusterja namreč Romuni cenijo v najbolj oskubljeni opremski različici za približno evrski tisočak višje, kot je bil ovrednosten enako motoriziran najbolje opremljen Sandero Stepway prejšnje generacije. Se pa to razmerje poruši s čisto novim Sanderom. Cenovno je namreč tretja generacija Sandera v izpeljanki Stepway in z enakim pogonskim sklopom cenjena celo nekaj sto evrov višje kot Duster.

V zadnjem času opažam, da čisto novega Sandera vsi po vrsti, strokovna in manj strokovna javnost, postavljajo na prestol z naskokom kot najboljši Sandero. Osebno temu sicer (še) ne morem pritrditi, saj ga še nisem uspel dobiti na preizkušnjo, a če gre soditi po njegovem maloprodajnem ceniku, je jasno, da so se Romuni tudi z novim Sanderom za še en korak dlje oddaljili od prvotnega idejnega koncepta Dacie, biti ponudnik cenovno izredno dostopnih družinskih avtomobilov. Kot sem že namignil v zapisu o Dusterju z močnejšim bencinarjem v nosu, se zdi, da postaja Dacia z modeli aktualne generacije ponudnik družinskih avtomobilov, katerih cena je samo zmernejša od konkurentov, ne pa tudi drastično nižja. A ugibam, da Dacia že ve, zakaj na tak način razvija svojo prodajno paleto in strategijo. Dvomim namreč da bi trgu ponujali vse več takšnih modelov, če ne bi iz dejanske prodaje opazili premika trga v smeri bolje opremljenih, močneje motoriziranih in terensko navdahnjenih modelov.

Le podvizajte se

Dacia_Duster_10_Eco-G_Prestige_34Glede na našteto ne bom prav nič presenečen, če bo Dacia naslednjo generacijo Dusterja premaknila po lestvici dovršenosti še za vsaj stopničko višje. Ne glede na to povzemam, da predstavlja Duster 1.0 Eco-G Prestige zelo veliko avtomobila za odšteti denar. Če torej razmišljate o Dusterju (še bolje, o njegovi alternativi s pogonom na utekočinjeni naftni plin), se le podvizajte in ga kupite, še preden ga zamenjajo z novo generacijo. Če gre sklepati po oblikovni študiji Bigster, Romuni še niso dosegli vrhunca. To pa najverjetneje tudi pomeni, da bo tretja generacija Dusterja še boljša od druge, a istočasno tudi »malo« dražja.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pogonski sklop, s fokusom na avtoplinskem delu, deluje še naprej kot zelo dobro uglašen skupek elementov. V Dusterju se je 1.0 Eco-G pogonski sklop izkazal z boljšo kultiviranostjo kot v Sanderu. Enako deluje sistem Start&Stop tudi v plinskem načinu identično dobro kot v bencinskem. Pozdravljam večjo posodo za plin, četudi je res samo minimalno večja od Sanderove.
  8
 • Notranjost
  Z izjemo dodanega stikala na armaturni plošči spredaj levo identična notranjost kot v vseh ostalih Dusterjih.
  7
 • Opremljenost
  Zmoti omejenost pogonskega sklopa 1.0 Eco-G zgolj na najboljši paket Prestige ali vstopni Essential. Kdor želi neko vmesno pot, bo moral poseči po dizlu ali po močnejšem bencinarju. Sam sem v testnem modelu, s paketom opreme Prestige in izbranimi (skoraj) vsemi možnimi doplačili, zaradi zimskega časa zares pogrešil samo gretje sedežev.
  8
 • Vozne lastnosti
  Udoben in vozno nič kaj pretirano navdahnjen terenec se bo najboljše počutil na asfaltnih cestah ter makadamskih kolovozih.
  7
 • Gospodarnost
  Z najvišjim paketom in (skoraj) vsemi doplačili ponovno nevarno blizu dvajsetih evrskih tisočakov. Ugibam, da bo njegova naslednja generacija to mejo z lahkoto in pogosto prebila.
  8
 • Zmogljivost
  Zanimivo je, da izbira alternative pogonske opcije Eco-G zagotovi bencinarju 10 KM moči in 10 Nm navora več, kot če je ta omejen zgolj na bencinsko gorivo. Za manj zahtevne in z denarjem skrbne kupce najbrž najbolj optimalna motorizacija za Dusterja.
  6
 • Sklep
  Za stroškovno občutljive kupce Dusterja zagotovo najbolj optimalna pogonska opcija v Dusterju. Ob identični maloprodajni ceni kot za izpeljanko 1.0 TCe 90 FAP, se zdi Eco-G zadetek v polno. Uporabnik namreč za enak denar dobi v zameno (malo) več moči in navora, približno 30 odstotkov nižje stroške na prevoženi kilometer in zelo dobro delujoč sistem avtoplina. Kdor ob vsem tem vseeno izbere izključno bencinsko opcijo, je v mojih očeh, nežno rečeno, neracionalen.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 18.120
dolžina × širina × višina (mm) 4.341 × 1.804 × 1.693
dovoljena masa vozila (kg) 1.755
emisija CO2 (g/km) B: 146 (WLTP) P: ni podatka
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1.252
medosna razdalja (mm) 2.673
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 168
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74 (101) pri 5.000
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 170 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 16.790
pnevmatike 215/60 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) B: 7,5 P: 9,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) B: 6,5 P: 8,4
pospešek 0-100 km/h (s) 13,8
prostornina posode za gorivo (l) B: 50 P: 42/33,6 (bruto/neto)
prostornina prtljažnika (l) 445
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutne (prisilno hlajene)/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Še pozimi"


RedBaron
3 meseci 27 dni nazaj

7 od 10 “plusov” se nanaša na LPG… Avto verjetno, v svojem osnovnem namenu, ni slab, ampak vseeno raje izberem vitaro.

tha_man
3 meseci 28 dni nazaj

18k se mi ne zdi tako malo za tole, sploh če upoštevaš, da je 4×4 z 1.3 motorjem in opremo adventure le 2k več. Mogoče če bi si res ful želel plin…

Firediver
3 meseci 27 dni nazaj

Z odmikom Dacie iz nizkocenovnih “globin” bo nastala “nišna” cona za prihod kitajskih avtomobilov.
Ali pa bo prej P-H-EV premešal zadeve na novo, čeprav so Kitajci povsod konkurenčni.

Blinder
3 meseci 28 dni nazaj

“Razlika med Sanderom Stepway in Dusterjem je namreč samo 0,2 l/100 km”

Na kakšen način ste merili porabo?

Blinder
3 meseci 27 dni nazaj

To spremljate po board computerju?
Razmisljam, ce ima mogoce kkasna revija kake natancnejse meritve, z mogoce kaksno taksno napravico: https://www.sentronics.com/applications/fuel-consumption-measurement/

 
Provokator
Električni konj