Novice

Druga generacija Lexusa NX

Križanec NX bo prvič v zgodovini znamke na voljo tudi s priključno-hibridnim pogonskim sklopom.

Kompaktni NX je bil v novi generaciji deležen temeljite predelave v skladu s trenutnimi oblikovalskimi in tehnološkimi smernicami znamke. Novi model je zasnovan na platformi TNGA-K, ki je omogočila zmanjšanje mase ter nižje težišče, in je nekoliko večji od predhodnika (dolžina 4,660 m, širina 1,865 m in višina 1,640 m).

Prepoznaven bo po novem sprednjem delu, ki s spremenjeno masko in njeno tridimenzionalno zasnovo poudarja mogočnost. Evolucija oblikovalskega jezika se nadaljuje v stranskih linijah, ki poudarjajo športnost in dinamiko ter se zaključujejo pri zadnjih lučeh. Slednje so preko celotne širine povezane s tankim svetlobnim trakom, pod katerim se namesto običajnega emblema tokrat nahaja napis z imenom znamke.

Notranjost križanca NX dobiva sodobnejšo zasnovo in bolj kvalitetne materiale, ki še dodatno poudarijo prestiž. Še več udobja bodo zagotavljali sprednji sedeži, ki bodo že serijsko ogrevani, ob povečani medosni razdalji (2,690 m) pa bo na voljo še več prostora za noge in prtljago. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča s 7-palčnim zaslonom, za podajanje informacij in spreminjanje nastavitev pa bo na voljo informacijsko-multimedijski sistem z 9,8- ali 14-palčnim zaslonom na dotik. Kljub digitalizaciji so Lexusovi inženirji tudi v novi generaciji ohranili kar nekaj fizičnih gumbov in stikal.

Za varnost in podporo vozniku bo na voljo najnovejša različica sistema Lexus Safety System+ 3.0, ki med drugim vključuje samodejno inteligentno prilagoditev dolgih luči, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter posodobljen sistem za preprečevanje trkov. Poleg tega bodo na voljo še pomočnik za krmiljenje v sili, sistem za zaznavo prihajajočih vozil z možnostjo samodejnega zaviranja, sistem za zaznavo pešcev ter inteligentni radarski regulator hitrosti s prilagajanjem hitrosti v zavojih. Za ljubitelje športne vožnje bo opcijsko na voljo paket F Sport, ki vključuje aktivno vzmetenje, 20-palčna športna platišča ter spremenjene odbijače, skupaj s športnimi sedeži in dodatki v notranjosti.

Novi Lexus NX 450h+ bo prvi model znamke s tehnologijo priključnega hibrida. Pogonski sklop bo sestavljen iz 2,5-litrskega bencinskega štirivaljnika in električnega motorja na zadnji osi s skupno sistemsko močjo 225 kW (306 KM) v povezavi z novim vsekolesnim pogonom. Baterija s kapaciteto 18,1 kWh naj bi omogočala do 58 km čiste električne vožnje z najvišjo hitrostjo do 135 km/h. Napolniti naj bi jo bilo mogoče v približno štirih urah in pol ob priklopu vgrajenega polnilnika z močjo 3,3 kW, opcijsko pa naj bi bilo možno naročiti tudi 6,6 kW polnilnik, ki skrajša čas polnjenja na dve uri in pol. Poleg priključno-hibridne različice bo na voljo še običajni hibrid z oznako Lexus NX 350h, kjer bo na voljo hibridna kombinacija 2,5-litrskega bencinarja in električnega motorja s skupno močjo 178 kW (242 KM) ter pogonom na prednji kolesni par z opcijsko možnostjo štirikolesnega pogona.

Pri Lexusu so novemu križancu NX namenili tudi dve izključno bencinsko gnani opciji, ki jih nameravajo ponuditi na ruskem in vzhodnoevropskem trgu. Tamkajšnjim kupcem bosta na voljo NX 250 z novim 2,5-litrskim bencinskim motorjem (146 kW/199 KM) in NX 350 z 2,4-litrskim turbinsko gnanim bencinskim motorjem (205 kW/279 KM in 430 Nm navora) v povezavi z 8-stopenjsko avtomatiko in štirikolesnim pogonom.

S proizvodnjo nove generacije modela Lexus NX naj bi pričeli v tretjem četrtletju letošnjega leta, s prodajo na evropskih trgih, kjer bosta na voljo izključno hibridni različici, pa naj bi pričeli proti koncu letošnjega leta. Lexus v namerava skladu s predstavljenimi načrti za prihodnost do leta 2025 predstaviti 20 novih oziroma prenovljenih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Lexus, Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Huawei naj bi prvi avtonomni avtomobil predstavil do leta 2025
Dacia z novo celostno podobo