Novice

Ženevski avtomobilski salon odpovedan

V zadnjih dneh smo s kolegi izmenjevali mnenja o smiselnosti obiska ženevskega sejmišča ter s tem povezane potencialne scenarije, medtem ko je organizator zatrjeval, da se bo dogodek odvil v skladu z načrti. Danes je situacija povsem drugačna.

Organizator mednarodnega avtomobilskega salona v ženevskem Palexpu je v skladu z razvojem dogodkov obveščal javnost o načrtovanih ukrepih in napotkih širši javnosti, ki naj bi se med 5. in 15. marcem odpravila na ogled razstave. Novinarji naj bi tja večinoma prispeli že 2. marca na uvodno slovesnost ob razglasitvi Evropskega avta leta 2020, oziroma dan kasneje, ko salon odpre svoja vrata za medije.

Do včeraj je bilo uradno stališče organizatorjev, da bo salon potekal v skladu z načrti, za danes pa so napovedali svojo končno odločitev.  V zadnjih dneh je bilo v Švici sicer že odpovedano nekaj drugih pomembnih mednarodnih dogodkov, nekateri avtomobilski proizvajalci pa so sporočili, da bodo omejili svojo prisotnost na najnujnejše osebje. Stališče organizatorja je bilo do neke mere razumljivo, saj se tradicionalni avtomobilistični saloni že tako ukvarjajo s številnimi težavami na račun zmanjšanja obiska in odpovedi razstavljalcev, ki zaradi visokih stroškov in preveč klasičnih formatov izvedbe iščejo alternativne načine predstavljanja svojih novosti.

Danes je švicarska zvezna vlada sprejela odločitev, da vsaj do 15. marca prepove vse javne in zasebne dogodke, na katerih pričakujejo več kot 1.000 obiskovalcev. Za načrtovane dogodke z manj kot 1.000 pričakovanimi obiskovalci naj bi organizatorji pripravili oceno tveganja v povezavi s pristojnimi kantonalnimi oblastmi ter sprejeli odločitev o njihovi izvedbi. Kljub negativnim posledicam za javnost oblasti v Švici namreč menijo, da bo poteza zagotovila učinkovito zaščito ter preprečila ali vsaj nekoliko zadržala širitev koronavirusa.

Švica je potrdila prvi primer koronavirusa v sredo, do trenutka objave so uradno zabeležili 6 primerov*, številka pa naj bi se po navedbah nekaterih medijev z današnjim dnem povzpela celo na 15.


V uradni izjavi za javnost je predstavnik organizatorja Maurice Turrettini med drugim povedal: “Obžalujemo nastalo situacijo, a je zdravje vseh udeležencev v vrhu naših prioritet in prioritet razstavljalcev. To je višja sila in predstavlja ogromno izgubo za proizvajalce, ki so obsežno investirali v svojo prisotnost v Ženevi. Kljub temu smo prepričani, da bodo razumeli to odločitev.”   

V zadnjih dneh pred otvoritvijo je bila postavitev razstavnih prostorov skoraj končana, po odločitvi švicarskih oblasti in uradni odpovedi pa se bo začela organizacija demontaže. Večino avtomobilov naj bi razstavljalci pripeljali šele čez vikend. Finančne posledice za vse vpletene so znatne ter naj bi jih ocenili v prihodnjih tednih, ker gre za višjo silo pa razstavljalci ne bodo upravičeni do povračila stroškov. Obiskovalcem bodo povrnili denar za že kupljene vstopnice, o postopku pa naj bi bili obveščeni preko uradne strani GIMS. 


Po zamiku avtomobilskega salona v Pekingu je odpoved ženevskega salona, ki s številnimi premierami velja za najpomembnejši evropski avtomobilistični dogodek in naj bi gostil približno 600.000 obiskovalcev, nov udarec za avtomobilske proizvajalce. Slednji se letos v povezavi s koronavirusom že soočajo s številnimi motnjami v proizvodnji.

Avtomobilizem.com (vir: WHO, Bloomberg, GIMS. Slika: GIMS.)

*Podatki WHO.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ženevski avtomobilski salon odpovedan"


xxl
4 leta 1 mesec nazaj

Torej,kaj je novega za predstavit javnosti? Moramo čakat do 5.3.?

Skyen
4 leta 1 mesec nazaj

Škoda. Osebno se mi zdi pretirano…

 
Nova Octavia RS iV bo osrednji element na Škodinem razstavnem prostoru v Ženevi
Električni Citroën Ami odpira novo poglavje urbane mobilnosti