Novice

Električni Renault Twingo iz Revoza

Vsi, ki so kakorkoli povezani s tovarno Revoz in znamko Renault na slovenskem trgu, imajo danes razlog za slavje, saj so v Novem mestu obeležili začetek proizvodnje električne različice Twinga.

V Revozu po novem sestavljajo baterijske sklope

Novi Twingo Electric ni prvi električni avtomobil iz Revoza, saj so tam od leta 2016  že izdelovali štirisedežni Smart EQ. So pa po besedah vodje projekta Igorja Kirarja od lani razvijali nov proizvodni proces, ki je kljub vsem izzivom letošnjega leta stekel v septembru. V okviru projekta je bila potrebna neposredna naložba v nov obrat za sestavo pogonske baterije in skladiščenje sestavnih elementov baterij v višini 4,8 milijone evrov, ki so jo v celoti pokrili z lastnim financiranjem. Ob tem so v proizvodnji vzpostavili 24 specifičnih novih delovnih mest.

Revoz proizvodnja (17)Postavitev novega obrata se je začela v decembru 2019 in trajala do konca avgusta 2020. Sklop je umeščen v stavbo obrata za sestavo in varjenje karoserij, pri čemer je ustrezno ločen in prilagojen posebnim ukrepom za zagotavljanje varnosti in kakovosti dela z baterijami. Trenutna kapaciteta linije je izdelava 12 baterij na uro, sklopi pa so zaenkrat namenjeni izključno interni proizvodnji električnega Twinga.

Serijska proizvodnja novega električnega modela je stekla konec septembra 2020, iz Revoza ga v zadnjih mesecih redno dobavljajo kupcem na številnih trgih, med katerimi izstopajo Francija, Italija in Nemčija. Pred dvema tednoma so s 750 enotami v tednu postavili nov proizvodni rekord.

Kaan Ozkan, predsednik uprave Revoza, je nov proizvodni mejnik pospremil z besedami: “Za uspešen zagon proizvodnje še enega modela v Revozovi proizvodnji, Twinga Electric, se moramo zahvaliti vsem zaposlenim, ki so ponovno pokazali svojo zrelost in pripravljenost na nova tehnična znanja, še poseben trud pa so izkazali člani projektne skupine. Električna vozila danes v Revozu predstavljajo že okoli tretjino vseh izdelanih vozil, prizadevamo pa si ta delež še povečati, a to ni odvisno samo od zmogljivosti tovarne.”

Mali urbani popotnik

Lahko bi rekli, da se zdi električni pogon smiselna izbira za mali urbani avtomobil iz novomeškega Revoza, saj si ga brez težav predstavljamo, kako tiho šviga po vsakodnevnih opravkih. Po navedbah proizvajalca naj bi pri tem eno polnjenje baterije v najboljšem primeru zadoščalo celo za vse tedenske vožnje, saj naj bi uporabniki malih mestnih avtomobilov v Evropi v povprečju dnevno prevozili okrog 30 kilometrov. Pri tem ni odveč še podatek, da je na račun konstrukcijske zasnove ohranil enako prostornino prtljažnika 240 litrov, kot jo imajo različice s klasičnim pogonom.

2020 - New Renault TWINGO Z.E. (8)Od ostalih predstavnikov družine Twingo Electric na zunaj ločijo modri oblikovni elementi na prednji maski, bokih, platiščih ter nekaj emblemov Z.E. Electric. V notranjosti ga poleg napisov na pragovih še najbolj izdaja ročica menjalnika z oznako Z.E.. Od paketa opreme Zen dalje omogoča izbiro med več okrasnimi paketi, ki določajo barvo obrobe instrumentnega dela armaturne plošče, obrob zračnikov in prestavne ročice, oblog volanskih prečk ter okrasnih šivov na prevlekah sedežev, z istim nivojem opreme pa je serijsko nameščen tudi sredinski 7-palčni zaslon na dotik.

Do storitev povezljivosti Easy Connect voznik dostopa preko sredinskega zaslona na dotik ali pametnega telefona z nameščeno aplikacijo My Renault. Med drugim so na voljo specifične funkcije za električna vozila, s katerimi lahko spremlja polnjenje in načrtuje poti s prikazom polnilnih mest.

2020 - New Renault TWINGO Z.E. pogonPogonski sklop električnega Twinga sestavljata elektromotor R80 z močjo 60 kW (82 KM) in 160 Nm navora ter baterijski sklop zmogljivosti 22 kWh, kar mu omogoča doseg do 270 kilometrov mestne vožnje (WTLP City) oziroma do 190 kilometrov raznovrstne vožnje (mešani cikel WTLP). Z mesta do hitrosti 50 km/h pospeši v 4 sekundah, največja hitrost pa znaša 135 km/h.

V načinu B voznik prilagaja vožnjo prometnim razmeram in vrsti ceste z izbiro načina rekuperacije energije – B1, B2, B3 –  s prestavno ročico. V mestni vožnji je tako omejena potreba po uporabi zavore, v drugi skrajnosti je najblažji način regeneracije najbolj primeren za vožnjo na odprti cesti. Pritisk gumba Eco na osrednji konzoli naj bi omogočil doseg približno 225 kilometrov pri mešani vožnji, saj omejuje pospeševanje in najvišjo hitrost.

2020 - New Renault TWINGO Z.E. (6)Renault je patentiral polnilnik Caméléon, ki omogoča polnjenje Twinga Electric doma, v službi ali na javnih polnilnih mestih z izmeničnim tokom (AC) do 22 kW moči. Polurni priklop v idealnem scenariju poskrbi za novih 80 km dosega v mešani vožnji, za naglo polnjenje ob vzdrževanju idealne temperature pa skrbi sistemu vodnega hlajenja akumulatorja.

Za varnost pešcev je model opremljen z zvočnim signalom, kjer  voznik lahko izbira med tremi zvočnimi vzorci, glasnost pa se spreminja glede na hitrost avtomobila (izklop nad 30 km/h).

Uradna cena za vstopni električni TwingoLife znaša 19.990 evrov, pri čemer vam nakup Renaultovi trgovci olajšajo z 2.500 evri popusta. Če upoštevamo še prispevek Eko sklada v višini 6.000 evrov, znaša cena že bolj prikupnih 11.490 evrov. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Električni Renault Twingo iz Revoza"


Ivan36
3 leta 4 meseci nazaj

Evo prvi video test naYT “Renault Twingo Z.E. 2021 – KAUFEN solange es NOCH geht!!” NI slabo po AC komot 140 kmh! Od 0 do 50 kmh pa 4 sec.

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Twizy 13 kw pride 14 000 evra brez popustov z baterijo, najbrž. V vsakem primeru je že osnovni Twingo EV, tudi, če je brez klime, veliko boljša izbira. Dajte se pri Renaultu malce zamislit. Pa ne mi o ceni 5000 evra s popustom in subvencijo in najemom baterije. Ta cena bi morala bit z baterijo, ne pa z najemom. Primerjajmo primerljivo.

Blinder
3 leta 4 meseci nazaj

Polz z samo 82 km nima kaj imet na voljo “eco” gumbka, ki mu dodatno zmanjsa pospeske. Zakaj je treba toliko silit s temi elektrcnimi avti. Ce nima dovolj dosega se ga enostavno ne da na trg.

meganer
3 leta 4 meseci nazaj

Eden redkih EV kjer je cena realna.
Takoj bi ga mel za 2 avto, ali službo.

3 leta 4 meseci nazaj

Tole je real deal, baterija je v ceni vozila, cena od 12k dalje.

 
Prvi električni Bentley bo športno uporabna limuzina
Renault Clio in Twingo I Feel Slovenia po meri slovenskih kupcev