Predstavitve

Kritičen moment

Nissan Qashqai: slovenska predstavitev

Ob prihodu na trg pred 15 leti je bil Qashqai nenavaden tako zaradi svojega imena kot tudi zaradi karoserijske zasnove, s katero je kmalu prepričal številne uporabnike. Relativno enostavno je bilo postati prvak novega segmenta, a je zato toliko težje ostati v vrhu med številno konkurenco.

Še bolj navdušeni

Nissan Qashqai 2021 (10)Pri proizvajalcu jim ne zadošča le ohranjati stanje, temveč želijo s tretjo generacijo prodajno uspešnega križanca še bolj navdušiti svoje kupce ter dodatno dvigniti merila razreda – v tem pogledu ga opisno že umeščajo v višji pol-premium segment C-SUV. Pri opisovanju novega Qashqaia pa govorijo o super evoluciji, ki je zasnovana na prepričljivem oblikovanju, dinamiki vožnje ter vgrajenih sodobnih tehnologijah.

Bolj izrazit in eleganten

Prednji del novinca se ponaša z značilno masko V-Motion, kjer vtis nadgrajuje tanka črta satiniranega kroma. Na obeh straneh sta tanka žarometa z diodami LED (opcijsko v matrični tehniki) in prepoznavnimi dnevnimi lučmi v obliki bumeranga. S strani je nekoliko bolj dinamičen, od prednjega do zadnjega dela se razreza vodilna oblikovalska linija. Novi Qashqai bo imel v ponudbi nabor platišč dimenzij od 17 do 20 palcev ter si ga bodo kupci lahko omislili v eni od enajstih karoserijskih barv s petimi dvobarvnimi kombinacijami (16 različic videza zunanjosti).


Qashqai v številkah – dolžina: 4.425 mm, širina: 1.848 mm, višina: 1.625 mm, medosna razdalja: 2665 mm, odmik od tal: 180 mm, prostornina prtljažnika: 436-504 litrov.


Notranjost je dodobra digitalizirana, pred voznikom je od paketa N-Connecta dalje nameščen 12,3-palčni zaslon merilnikov, sredinsko pa je za upravljanje in podajanje infozabavnih vsebin nameščen 8-palčni zaslon (9-palčni z navigacijo). Dodatni element za informiranje voznika predstavlja projicirni zaslon velikosti 10,8 palca (serijsko od paketa Tekna dalje) s ključnimi navigacijskimi podatki, sistemi za pomoč pri vožnji in cestnimi informacijami v višini voznikovih oči.

Nissan Qashqai 2021 (19)Povečana medosna razdalja in bolj učinkovita razporeditev prinašata v modelu, zasnovanemu na platformi  CMF-C, dodaten kolenski prostor za zadnje potnike; slednjim je hkrati olajšan dostop na račun 85-stopinjskega kota odpiranja zadnjih vrat. Nekoliko večji je tudi razmik med voznikom in sovoznikom ter prostor nad glavami potnikov. Dodatno udobje v uporabi po želji prinaša prostoročno električno odpiranje vrat prtljažnika, kjer se je prostornina v primerjavi s preteklo generacijo povečala za do 74 litrov.

Ob naboru storitev povezljivosti, ki jih zagotavljata podpora Android Auto in (brezžični) Apple CarPlay, je potnikom po želji na voljo med drugim tudi aplikacija NissanConnect Services za upravljanje in nadzor avtomobila. V skladu s sodobnimi trendi je Qashqai glede na pogonski sklop in paket opreme lahko opremljen s številnimi vozniškimi pomagali.

asistencePrvič e-Power

Nissan Qashqai 2021 (1)Z novo generacijo modela Qashqai bo v Evropi predvidoma sredi prihodnjega leta prvič na voljo linijski hibridni pogonski sklop e-Power, pri katerem 1,5-litrski bencinski motor služi izključno za napajanje baterijskega sklopa. Ta omogoča delovanje elektromotorja (140 kW/188 KM), kar naj bi po mnenju proizvajalca predstavljalo popolno tehnologijo za prehodno obdobje.

Kupcem do takrat lahko izberejo blagi hibridni sistem (12 V), ki je zasnovan v sklopu delovanja 1,3-litrskega bencinskega motorja DiG-T v dveh izvedbah moči (103 kW in 116 kW). Kombinacije pogonskih sklopov vključujejo 6-stopenjski ročni ali menjalnik X-Tronic nove generacije, ob tem pa je pri močnejši različici motorja z menjalnikom X-Tronic na voljo tudi pametni štirikolesni pogon s petimi prednastavljenimi voznimi režimi in hitrejšo odzivnostjo.

Cene za novi Qashqai se pričenjajo pri 23.300 evrih za 1.3 DIG-T 140 z ročnim menjalnikom in paketom opreme Visia, največ povpraševanja pa pri slovenskem zastopniku pričakujejo za pakete opreme N-Connecta. Več podrobnosti si lahko ogledate v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Nissan.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
N kot navdušenje
Obvezne posodobitve

Več vsebin

Testi

Lomilec

Nissan Qashqai 1,3 DIG-T 158 CVT Tekna
Testi

Po sledeh manjšega uspešnega brata

Nissan X-Trail 360