Novice

Primerjava sistemov za pomoč vozniku kmalu po enotnih kriterijih

Glede na vse večjo pojavnost sistemov za pomoč voznikom so se pri ameriškem neodvisnem neprofitnem inštitutu za varnost (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) odločili, da postavijo temeljne kriterije za primerjavo sistemov različnih proizvajalcev, saj trenutno pri varnostnih preizkušanjih agencije ugotavljajo le njihovo prisotnost oziroma odsotnost.

Da bi vzpostavili enotne kriterije, so že pričeli s preizkušanjem delovanja sistemov različnih proizvajalcev in objavili prve rezultate. Pri preverjanju sistemov za ohranjanje voznega pasu, zaviranja v sili in prilagodljivega tempomata so ugotovili, da se sistemi različnih proizvajalcev v določenih okoliščinah precej drugače odzivajo. Tako so med seboj primerjali sisteme v BMW-ju serije 5 (Driving Assistant Plus), Mercedes-Benzovem razredu E (Drive Pilot), Teslinih modelih 3 in S (Autopilot) ter v Volvu S90 (Pilot Assist). Izvedli so serije testov na poligonu in na javnih cestah, pri tem pa nepresenetljivo ugotovili, da je kljub vsej avtonomiji še vedno obvezna prisotnost (in prisebnost) voznika.

Pri preizkusu sistema za samodejno zaviranje v sili so vozila usmerili proti oviri s hitrostjo 50km/h. Ob preverjanju brez vklopljenega prilagodljivega tempomata se obema Teslinima modeloma ni uspelo pravočasno ustaviti pred oviro, medtem ko so se ostala testna vozila primerno ustavila. Pri ponovljenem testu z vključenim prilagodljivim tempomatom so se vsa vozila uspešno ustavila, je pa bilo zaviranje pri Volvu S90 precej bolj grobo. Sistem za ohranjanje voznega pasu so preizkušali na ovinkasti cesti in na cestnih vzponih, najbolje se je odrezal Teslin Model 3, ki je uspešno opravil vseh 18 preizkusov. Podoben rezultat je dosegel tudi Model S, saj je le v enem ovinku zapeljal preko črte, pri vseh ostalih vozilih pa je bil velikokrat potreben poseg voznika, saj avtomatika pogosto ni zmogla intenzivnega zavijanja.

IIHS po opravljenih preizkusih ugotovlja, da zaenkrat še ni mogoče z gotovostjo trditi, kateri avtomobilski proizvajalec ima najbolj učinkovite in varne sisteme za pomoč vozniku, saj bo potrebno podrobneje opredeliti ocenjevalne kriterije in jih prilagajati v skladu z razvojem in implementacijo asistenčnih sistemov v vozilih.

Avtomobilizem.com (Vir: IIHS, Motor Trend, Motor Authority, Foto: IIHS, proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dežela Land Roverjev v Himalaji
Manj prepirov o izbiri glasbe v avtomobilih Hyundai in Kia