Novice

Eletre je Lotusov električni športni terenec

Britanski proizvajalec športnih avtomobilov s predstavitvijo električnega športnega terenca odpira novo poglavje svojega obstoja.

Lotus Eletre, ki je nastajal pod kodnim imenom Type 132, je prvi izmed treh najavljenih električnih modelov, ki jih britanska znamka pripravlja v obdobju prihodnjih nekaj let. Nastal je na podlagi nove električne platforme EPA (Electric Premium Architecture), ki naj bi s svojo prilagodljivostjo predstavljala tudi osnovo njihovih električnih modelov prihodnosti. Z dolžino 5,105 m in medosno razdaljo 3,019 m vstopa v razred prestižnih visoko zmogljivih športnih terencev, v katerem bo predstavljal rivala Porschejevemu Cayennu in Teslinemu Modelu X. Lotus Eletre je prvi model britanskega proizvajalca izven segmenta športnih avtomobilov, njihov prvi model s petimi vrati ter prvi električni model, ki bo namenjen tudi preživljanju prostega časa ob izjemnih zmogljivostih in s povezljivostjo.

Zunanjost novega športnega terenca izraža nov oblikovalski pristop znamke. Ob prednostih, ki jih prinaša električna platforma, in prestižni zasnovi izraža športni značaj. Lotus Eletra z dinamičnimi linijami, veliko medosno razdaljo in kratkimi previsi deluje mišičasto in drzno, njegova aerodinamična zasnova pa sledi smernicam, ki so jih predstavili pri športnih modelih Evija in Emira.

Nov pristop so uporabili tudi pri zasnovi notranjosti, ki bo ob obilici prostora nudila udobje in prestiž. Značaj znamke in športnost poudarjata večfunkcijski športni volan, oblečen v usnje, in športni sedeži, najverjetneje pa bo možna izbira med štiri- ali petsedežno konfiguracijo. Za prikaz informacij skrbita digitalna instrumentna plošča v obliki podolgovatega zaslona pred voznikom, sredinsko nameščen zaslon informacijsko-multimedijskega sistema in enak podolgovat zaslon pred sovoznikom. Ob pričetku prodaje produkcijske različice naj bi bila prvič na voljo tudi tehnologija LIDAR, ki bo ob pomoči tipal na strehi omogočala delovanje inteligentnih asistenčnih sistemov.

Športnemu pedigreju znamke primerne bodo tudi pogonske opcije. Vsa štiri kolesa bo poganjal električni pogonski sklop, ki bo v osnovni različici razvil 600 KM, najmočnejša pa naj bi ponujala okrog 700 KM. Pospešek iz mirovanja do 100 km/h naj bi znašal manj kot 3 s, najvišja hitrost pa naj bi bila 257 km/h. Električno energijo za do 600 km dosega z enim polnjenjem bo zagotavljal baterijski paket s kapaciteto preko 100 kWH. Poleg možnosti polnjenja z izmeničnim tokom in močjo do 22 kW bo 800-voltna arhitektura omogočala hitro polnjenje z enosmernim tokom in močjo do 350 kW. Dvajset minut polnjenja z najvišjo močjo bi v tem primeru zagotovilo dovolj energije za nadaljnjih 400 km vožnje.

S proizvodnjo prvega električnega športnega križanca znamke Lotus naj bi pričeli še letos v novem visokotehnološkem proizvodnem obratu na Kitajskem. S prodajo na evropskem, britanskem in kitajskem trgu naj bi pričeli prihodnje leto, medtem ko naj bi bil ameriškim kupcem najverjetneje na voljo v začetku leta 2024.

Avtomobilizem.com (Vir: Lotus, Carscoops.         Foto: Lotus.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Eletre je Lotusov električni športni terenec"


pskoda
2 leta 17 dni nazaj

Lots
Of
Trouble
Usually
Serious

xxl
2 leta 19 dni nazaj

Ful lep, čeprav spredaj vleče na Lambota.

frgo
2 leta 19 dni nazaj

ni majhen, je pa vsaj težak

JG2
2 leta 19 dni nazaj

Hud je, pa zelo velik.

 
Mercedesov razred T bo razkrit v aprilu
Kia EV9 prihodnje leto prihaja v Evropo