Novice

Kia EV9 prihodnje leto prihaja v Evropo

Pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu so potrdili, da EV9 – njihov novi največji model – prihaja na evropski in britanski trg v letu 2023.

Novi električni terenec Kia EV9 bo predstavljal vrh Kijine ponudbe ter naj bi prišel v evropske in britanske prodajne salone prihodnje leto. Izhajal naj bi iz koncepta EV9, ki so ga lani razkrili na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, zasnovan pa je na električni platformi E-GMP z 800-voltno arhitekturo, ki omogoča hitro polnjenje z močjo do 350 kW.

Z dolžino 4,930 m in medosno razdaljo 3,100 m naj bi maksimalno izkoristil zmogljivost platforme E-GMP, ki so jo zasnovali pod okriljem skupine Hyundai Motor Group. Produkcijska različica naj bi ohranila dimenzije koncepta, smernicam koncepta pa naj bi sledili tudi pri njeni oblikovni zasnovi. Gregory Guillaume, vodja evropskega oblikovalskega oddelka znamke Kia, poudarja, da naj bi koncept predstavljal dokaj natančen vpogled v zasnovo prihajajočega serijskega modela, ki naj bi ohranil drzne oglate linije in značilnosti trenutnih oblikovalskih smernic znamke.

Zaenkrat še ne razkrivajo podrobnosti električnega pogonskega sklopa, najverjetneje pa bosta za pogon vseh štirih koles skrbela dva električna motorja, vstopni model pa bi bil lahko na voljo tudi z enim električnim motorjem in pogonom na zadnji pogonski par. Novi EV9 naj bi bil že na voljo z avtonomno tehnologijo Automode ter naj bi omogočal brezžične posodobitve ter vklop novih funkcionalnosti v skladu z željami in zahtevami in seveda debelino denarnice kupcev.

Glede na trenutne načrte naj bi s prodajo v Evropi in Veliki Britaniji pričeli tekom prihodnjega leta, pri korejski znamki pa želijo s predstavitvijo novega električnega terenca osvojiti tudi del obstoječih kupcev segmenta prestižnih športnih terencev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kia EV9 prihodnje leto prihaja v Evropo"


mrtwelvetrees
2 leta 17 dni nazaj

Opeka 🙂

 
Eletre je Lotusov električni športni terenec
Električna Toyota bZ4X pred vrati Evrope