Novice

EV6 je vodilo za prihodnje električne modele Kia

Kia je v globalnem spletnem medijskem dogodku razkrila še tehnične podrobnosti o svojem prvem baterijsko-električnem modelu na skupinski platformi E-GMP.

Glede na znane lastnosti platforme E-GMP in prvo najavo novinca smo imeli sicer že precej podatkov, pa tudi prve fotografije in podrobno razlago oblikovalskega pristopa v povezavi z novo podobo in strategijo znamke. Vse skupaj pa se je v zgodbo s konkretnimi tehničnimi lastnostmi povezalo šele v današnjem dogodku.


Ho Sung Song, predsednik in direktor Kie, je dejal: “EV6 je utelešenje nove Kie. Rodila se je, da z drznim oblikovanjem, progresivnim inženiringom, inovativnimi tehnologijami in vznemirljivimi električnimi zmogljivostmi navdihne vsako potovanje. EV6 predstavlja tudi začetek Kiine dolgoročne predanosti trajnostni mobilnosti, ki bo pospešila prihod ne samo čistega prevoza, temveč tudi čistih izdelkov, materialov in izdelave.”


EV6 simbolično ponazarja transformacijo znamke ter je prvi od sedmih modelov, ki jih bodo pri proizvajalcu postavili na izključno električno osnovo. Modeli naj bi bili poimenovani s poenostavljenim sestavljanjem oznake EV s številkami od 1 do 9, pri čemer predstavniki Kie zaenkrat še niso želeli izdati konkretnih podrobnosti o prihajajočih modelih. Generalno se želi znamka na trgu z družino EV pozicionirati višje, kupcem pa ponuditi zanesljivo baterijsko-električno vozilo, brez kompromisov glede dosega oziroma hitrosti polnjenja ter z odlično uporabniško izkušnjo. K tej naj bi pripomogel nabor sodobnih tehnologij, ki izboljšujejo povezljivost, infozabavne vsebine in varnost za lažje in manj stresno potovanje.

Oblikovalsko filozofijo Združeni kontrasti pri ustvarjanju EV6 so nam predstavili že ob objavi prvih fotografij pred dvema tednoma, Karim Habib pa je danes poudaril, da so med drugim želeli ustvariti model izven meja segmentacije avtomobilskih razredov, kar v bolj poenostavljeni interpretaciji lahko pomeni, da so naredili ultimativnega križanca. Notranjost je po zaslugi platforme ob kompaktnih zunanjih dimenzijah prostorna z izrabo 2.900 mm medosne razdalje. Nabolj izstopa ukrivljen element prikaza podatkov, ki za skupno površino povezuje dva 12-palčna zaslona. Prvi služi prikazu najpomembnejših podatkov o vozilu pred voznikom, drugi pa je zaslon infozabavnega sistema, pod katerim je nameščena na dotik občutljiva površina za dostop do najpomembnejših nastavitev vozila. EV6 naj bi imel ob tem tudi možnost projekcije potovalnih podatkov na vetrobransko steklo z vključitvijo razširjene resničnosti.

Notranjost potniškega dela nudi številne odlagalne površine in predale, med drugim tudi pod sredinsko lebdečo konzolo. Prtljažnik v osnovni postavitvi sprejme 520 litrov (ca. 1.300 litrov ob preklopljenih naslonih zadnjih sedežev). Dodatnih 52 litrov prostora za shranjevanje je pod prednjim pokrovom izvedenk z zadnjim pogonom, v primeru štirikolesnega pogona pa ostane za shranjevanje še 20 litrov.


EV6 v številkah – dolžina: 4.680 mm (4.695 mm GT-Line in GT), širina: 1.880 mm (1.890 mm GT-Line in GT), višina: 1.550 mm (1.545 mm GT), medosna razdalja: 2.900 mm, prostornina prtljažnika: 520-1.300 litrov (dodatnih 20-52 litrov spredaj).


Kupci bodo imeli možnost izbire med različnimi pogonskimi sklopi, ki bodo kombinacija spodnjih lastnosti:

  • izvedenka z daljšim dosegom: baterijski sklop 77,4 kWh oziroma izvedenka s krajšim dosegom: baterijski sklop 58 kWh (GT samo z daljšim dosegom);
  • zadnji ali štirikolesni pogon.

Kombinacija modelov baterije 77,4 kWh in zadnjega pogona naj bi omogočala preko 510 kilometrov dosega z enim polnjenjem v kombiniranem ciklu WLTP. Štirikolesno gnana različica z najvišjo navorsko vrednostjo 605 Nm naj bi pospešila iz mirovanja do 100 km/h v 5,2 sekundah. Zmogljivejši baterijski sklop v EV6 in EV6 GT-Line nudi v kombinaciji z zadnjim pogonom 168 kW moči, s štirikolesnim pogonom pa 239 kW moči. Baterijski sklop 58 kWh naj bi vozilom omogočal pospeševanje do 100 km/h v 6,2 sekundah, pri čemer v štirikolesno gnani izvedenki premorejo 173 kW, z zadnjim pogonom pa 125 kW moči. V vrhu ponudbe je EV6 GT (77,4 kWh, AWD) s 430 kW moči ter 740 Nm navora, ki so mu dodali sistem elektronskega diferenciala z omejenim zdrsom; za pospeševanje do 100 km/h naj bi po preliminarnih podatkih potreboval 3,5 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 260 km/h.

Platforma E-GMP omogoča 400- ali 800-voltno polnjenje brez uporabe dodatnih komponent ali adapterjev. V primeru hitrega polnjenja naj bi za dopolnitev od 10-80 % potrebovali le 18 minut (obe različici baterije), medtem ko naj bi za dodatnih 100 km dosega različice z baterijo 77,4 kWh in zadnjim pogonom zadoščalo že 4,5 minut polnjenja. Integrirana enota za nadzor polnjenja omogoča funkcijo V2L (vehicle-to-load) za napajanje zunanjih odjemalcev z močjo do 3,6 kW. Do 35 % napolnjenosti baterije lahko EV6 vleče do 1.600 kg. K optimizaciji dosega pripomore sistem rekuperacije energije, ki vključuje tako napredno regenerativno zaviranje (s funkcijo i-Pedal) kot tudi najnovejšo generacijo toplotne črpalke za rabo presežne toplote iz hladilnega sistema. Slednja naj bi omogočala, da ima vozilo pri zunanji temperaturi -7 stopinj Celzija 80 % dosega, ki bi ga imelo pri 25 stopinjah Celzija.

Novi EV6 bo Kia izdelovala v Južni Koreji, zaenkrat pa nimajo načrtov za širitev proizvodnje na druge lokacije. S sestavljanjem naj bi začeli v mesecu juliju, prve dobave pa kupci lahko pričakujejo okvirno od septembra dalje. Izbrani trgi bodo kupcem od danes dalje ponudili možnost spletne rezervacije.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tri oblikovalske skice prenovljene Škode Kodiaq
Voltswagen bo ime za novo dobo električne mobilnosti