Novice

Nova oblikovalska filozofija Kie v podobi EV6

Kia je javnosti posredovala prve fotografije svojega prvega izključno baterijsko-električnega vozila, ki bo imelo svetovno premiero še v tem mesecu.

Po prvi najavi v preteklem tednu Kia nadaljuje z razkrivanjem modela EV6, pri čemer so se tokrat posvetili oblikovalskemu vidiku. Prihajajoči model na koncernski platformi E-GMP naj bi namreč nastal v skladu z znamkino novo oblikovalsko filozofijo Združeni kontrasti, ki išče navdih pri nasprotjih v naravi in človeštvu. Nova vizualna identiteta po besedah znamke uporablja pozitivne sile in naravno energijo, s kontrastnimi kombinacijami ostrih slogovnih elementov in kiparskih oblik.

Karim Habib, višji podpredsednik in vodja Kiinega globalnega oblikovalskega centra, je vozilo najavil z besedami: “Kia EV6, naše prvo izključno električno vozilo, je primer električne moči in progresivnega oblikovanja, osredotočenega na človeka. Trdno verjamemo, da je EV6 prepričljiv in pomemben model na trgu EV-jev. Z EV6 nameravamo ustvariti značilno, vplivno oblikovanje, hkrati pa ponujati futuristična električna vozila.”


Znamka Kia je za novo oblikovalsko filozofijo Združeni kontrasti napovedala, da bo odslej prisotna pri vseh prihodnjih Kiinih modelih. Temelji na 5 ključnih oblikovalskih stebrih: ‘drznost narave’, ‘veselje z razlogom’, ‘moč napredka’, ‘tehnologija za življenje’ in ‘napetost za spokojnost’.

Drznost narave temelji na povezanosti z naravo, s podrobnostmi, oblikami in proporci, k jih najdemo tako v naravnem kot tudi v človeškem svetu. Ta oblikovalski steber ustvarja organsko, a tehnično strukturo in se zaključi z notranjostjo vozila. Zunanje oblikovanje zaznamuje kombinacija čistih in preprostih linij z drznimi, nenehno se spreminjajočimi površinami.

Veselje z razlogom se osredotoča na občutek in ambient Kiinih bodočih modelov. Prihodnje oblikovanje bo združevalo čustveno z racionalnim ter tako ustvarjalo vozila, ki bodo s sproščanjem in navdihom vplivala na razpoloženje potnikov. To bo vplivalo tudi na sprejemanje novih organskih materialov in bolj drznih barv, ki izražajo občutek mladosti in igrivosti.

Moč napredka gradi na trenutni oblikovalski moči znamke. Z risanjem in razvijanjem veščin in strokovnosti, ki so jih pridobili v nedavnem obdobju preobrazbe, se bodo oblikovanje in videz prihodnjih modelov Kie še naprej razvijali. Prihodnje oblikovanje bo temeljilo na izkušnjah in ustvarjalnosti, ki bodo izumili novo oblikovanje.

Tehnologija za življenje sprejema nove tehnologije in inovacije, da izkoristi pozitivne vezi med ljudmi in stroji. Kiina prihodnja vozila bodo dobila uporabniško izkušnjo naslednje generacije, predvsem na področju oblikovanja in inovacij ter napredka pri osvetlitvi, občutku in povezljivosti vozil – vse to bo v pomoč strankam v njihovih vozilih.

Napetost za spokojnost izziva napetosti med nasprotujočimi si silami in ustvarjalnimi kontrasti ter prepoznava oblikovalsko ravnovesje, ki izhaja iz dveh nasprotujočih si sil. To nudi presenetljivo oblikovanje, ki uporablja ostre, visokotehnološke detajle, ki ustvarjajo napetost površine – rezultat je harmonizirana, v prihodnost usmerjena oblikovalska vizija.


Zunanjost EV6 deluje futuristično, ozke prednje luči delujejo elegantno ter naj bi imele tudi funkcijo sekvenčnega dinamičnega osvetljevanja, značilna znamkina tigrova maska pa je v digitalni dobi dobila nekoliko prilagojen videz. Odprtina za zajem zraka na spodnjem delu vizualno razširi vozilo, za optimizacijo aerodinamičnih lastnosti pa so med drugim poskrbeli z ravnim dnom vozila. Pogled z boka kaže nazaj nagnjeno vetrobransko steklo kot poudarek dinamike, drzna ramena pa naj bi dodala volumen. Značajska linija poteka vzdolž spodnjega dela vrat ter se ukrivlja navzgor proti zadnjim kolesnim lokom v optičnem podaljšanju vozila. Stebriček C je izveden s črnimi sijajnimi vložki, ki na pogled razširijo okno. Nad zadkom je strešni spojler, pogled pa pritegnejo predvsem edinstveno oblikovane luči.

Notranjost EV6 naj bi zaradi prehoda na novo platformo postala prostornejša. Oblikovno izstopa ukrivljeni zaslon, ki naj bi v kombinaciji s ploščato armaturno ploščo poskrbel za vtis odprtosti. Zaslon se razteza od volanskega obroča do sredine vozila ter pred voznikom služi za prikaz podatkov merilnikov, nad sredinsko konzolo pa kot zaslon infozabavnega sistema. Število fizičnih gumbov je minimalno, kar naj bi omogočalo neokrnjeno in pomirjujočo vozniško izkušnjo; pod zaslonom so površine za upravljanje klimatske naprave s haptičnim odzivom. Sedeži so modernega videza, za oblazinjenje pa so uporabili tkanine iz predelane plastike.

EV6 je plod sodelovanja vseh treh Kiinih oblikovalskih studiev v Namyangu (Južna Koreja), Frankfurtu (Nemčija) in Irvineu (Kalifornija, ZDA).

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Nova oblikovalska filozofija Kie v podobi EV6"


wildbliw
8 meseci 8 dni nazaj

Nekaj posebnega in sploh ni tako napačno. 🙂

8 meseci 12 dni nazaj

Še dobro, da med vožnjo ne buljim na volan ampak na display (v resnici buljim na cesto), ker me nekako prtisne na wc, ne vem pa zakaj.

Firediver
8 meseci 12 dni nazaj

Bo rešil tvoje dileme zdravnik ali mehanik? Nekako imam občutek, da ti lahko pomagata oba…

drugmirko
8 meseci 13 dni nazaj

zakaj majo vsi ti elektičarji najnovejše generacije dimenzije vojaških bojnih transportnih vozil? Eniaq je gromozanski, ID 4 tudi, ID 6 je ko avtobus, pol Tesel zgleda ko “beached whale”, ki čaka, da ga greenpeace vrne v morje, Ioniq 5 zgleda ko “mutiran P-ejček” (oz.bolha), zdej pa še ta!
dizajn pa… kot spodaj pravi Blinder, na prvi pogled, ko da gre za C segmenti hot hatch! no vsej gledano od spredaj…. ko si ga pa malo dlje ogleduješ, paaa…. velikansko, buhtlasto in od zadaj še kičasto. škoda… a res rabimo tako velike avtomobile?

drugače pa… hvala bogu se končno konkretno popravlja kvaliteta v notranjosti. zgleda, da se počasi res spuščajo cene baterij in v notranjosti ni več treba tako božjastno šparat na materialih.

xxl
8 meseci 13 dni nazaj

Ni napačna, ID slog mi je, za zdaj, nekako najbolj neposrečen med to ofanzivo EV, čeprav sprednji del malce vleče na ID.

Blinder
8 meseci 13 dni nazaj

spredaj zgleda kot en vw scirocco electric

 
Jaguarjeva klasika praznuje šestdeset let
Renault predstavlja prenovljeni znak