Novice

Evropska premiera modela Kia e-Soul v Ženevi

Električna duša prenovljenega urbanega križanca e-Soul prihaja tudi v Evropo, saj naj bi prodaja stekla kmalu po predstavitvi v Ženevi.

Tretja generacija modela Kia e-Soul prihaja na naša tla kot izboljšana različica popularnega mestnega križanca, njen električni pogon pa je preteklo leto v Evropi osvojil več kupcev kot bencinska in dizelska različica. Morda je tudi to eden od razlogov, da so se pri korejskem proizvajalcu odločili evropskim kupcem ponuditi izključno električni model.

Kia e-Soul poleg osveženega videza prinaša kar nekaj tehničnih izboljšav in večjo dinamičnost, kupci pa bodo imeli poleg osnovnega modela možnost izbrati model z večjim dosegom.

Osnovni model naj bi z enim polnjenjem paketa baterij s kapaciteto 39,2 kWh prevozil 277 km, medtem ko naj bi zmogljivejša različica naredila do 452 km in imela vgrajen paket baterij kapacitete 64 kWh. V obeh modelih so vgrajene baterije nove generacije, ki lahko shranijo do 25 odstotkov več energije v primerjavi z baterijami, uporabljenih v preteklosti. Močnejšo različico naj bi poganjal električni motor s 150 kW (204 KM) in 395 Nm navora, 100 km/h pa naj bi iz mirovanja dosegla v 7,6 sekundah, medtem ko naj bi osnovni model poganjal 100 kW (136 KM) motor, z enakim navorom kot pri močnejši različici. Na voljo naj bi bila obilica naprednih tehnologij, ki naj bi omogočale podaljševanje dometa, toplotna črpalka bo med drugim izkoriščala odvečno toploto baterijskega paketa, voznik pa bo imel možnost izbire različnih nastavitev rekuperacije in zaviranja z obvolanskimi ročkami. Glede na trenutne potrebe bo možno izbirati med različnimi načini vožnje (Normal, Eco, Eco +, Sport).

Ne glede na izbiro pogona bo v obeh na voljo kombinirana tehnologija hitrega polnjenja (CCS – Combined Charging System), oba baterijska paketa pa naj bi bilo možno ob priklopu na 100 kW DC polnilni sistem napolniti do 80 odstotkov kapacitete v 42 minutah.

Kia e-Soul naj bi v prodajo prišla konec letošnjega marca, ponudba pa bo vsebovala 7 letno garancijo (150.000 km), ki naj bi pokrivala tudi elektro motor in baterije. Cene zaenkrat še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini Huracan Evo zdaj tudi kot Spyder
Je Ferrari F8 Tributo osnovan na 488 Pisti?