Novice

Evropska premiera prve povsem električne Toyote

Toyota tudi na stari celini predstavlja baterijsko električni športni terenec bZ4X, ki odpira prvo poglavje njihove električne podznamke bZ.

Zunanjost robustnega športnega terenca bo prepoznavna po kladivasti zasnovi sprednjega dela s kombinacijo atletske zasnove športnega terenca in naprednosti baterijsko-električnega vozila. Prepoznavnost sprednjega dela zagotavljajo ozke luči, s profila pa prevladuje silhueta, ki temelji na kratkih previsih in nizkih linijah ter že na prvi pogled poudarja nizko težišče. Zasnovo zadnjega dela zaznamujejo luči, pomaknjene v kote, kar optično poveča širino avtomobila, videz pa zaokrožajo 20-palčna platišča pod velikimi koloteki.

Prostornost notranjosti zagotavlja dolga medosna razdalja, udobje petsedežne kabine pa ustvarja vtis dnevne sobe. Nizka namestitev ozke nadzorne plošče vozniku odpira pogled na cesto in povečuje vidljivost. Pred voznikom se nahaja 7-palčni zaslon digitalne instrumentne plošče, ki je nameščen na način, da omogoča dostop do informacij brez potrebe po umiku pogleda s ceste. Prostora za noge je več kot dovolj na sprednji in zadnji klopi, medtem ko je prtljagi namenjenih 452 litrov prostora v prtljažniku. Multimedijsko-informacijski sistem z 12-palčnim zaslonom na dotik je zasnovan na najnovejši multimedijski platformi znamke Toyota ter omogoča dostop do informacij v oblaku in upravljanje funkcij vozila, vključno s prikazom in nastavitvami, specifičnimi za baterijska električna vozila. Poleg upravljanja preko zaslona na dotik in glasovnega upravljanja daje tudi možnost upravljanja s pogledom.

Posebno pozornost so namenili uporabi avtomobila pri nižjih temperaturah, saj poleg učinkovitega sistema ogrevanja in hlajenja s toplotno črpalko za toploto v kabini lahko poleg ogrevanih sedežev skrbijo tudi infrardeči sevalni paneli. Za udobno vožnjo in večjo varnost je poskrbljeno z naprednim sistemom T-Mate, ki vključuje številne asistenčne sisteme za aktivno varnost, vključno s tretjo generacijo varnostnih sistemov Toyota Safety Sense. Ta ponuja izboljšane funkcije ter deluje na podlagi milimetrskega radarja in monokularne kamere.

Za pogon osnovne različice skrbi zmogljiv električni motor z močjo 150 kW (204 KM) in 265 Nm navora, ki omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 8,4 s in najvišjo hitrost 160 km/h. Različico s štirikolesnim pogonom poganjata na obeh oseh nameščena 80-kilovatna motorja s skupno močjo 160 kW (217,5 KM) in 336 Nm navora za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 7,7 s. Zalogo električne energije v obeh primerih zagotavlja vodno hlajena litij-ionska baterija velike gostote s kapaciteto 71,4 kWh, ki naj bi z enim polnjenjem dovoljevala do 450 km vožnje po ciklu WLTP. Pri znamki pričakujejo, da bo baterija tudi po desetih letih ali 240.000 prevoženimi kilometrih še vedno delovala z najmanj 70 odstotki prvotne zmogljivosti ob pogoju, da bo deležna rednih letnih pregledov. Poleg novega trifaznega polnilnika bo baterijo moč polniti tudi na hitrih polnilnicah z močjo do 150 kW, kjer jo bomo napolnili do 80 odstotkov v približno pol ure. Opcijsko bo na voljo še sončna streha, ki generira električno energijo in naj bi na letni ravni zbrala dovolj energije za do 1.800 prevoženih kilometrov.

Nov sistem štirikolesnega pogona, prilagojenega baterijskim električnim vozilom, so pri Toyoti razvili v sodelovanju s Subarujem.  Sistem zagotavlja varno delovanje v vseh razmerah ter bZ4X omogoča najboljše terenske zmogljivosti v razredu. Poleg tega bo tudi prvi serijski model japonske znamke, ki je opremljen z elektronskim sistemom krmiljenja brez fizične povezave med volanom in sprednjimi kolesi. Tradicionalni volan nadomešča sistem One Motion Grip-control za bolj tekoče in preprosto upravljanje s podrugim obratom do skrajne točke volana.

S predstavitvijo novega električnega modela bZ4X Toyota uvaja tudi popolnoma nov pristop k nakupu vozil s ciljem, da bi v Evropi večina prodaje potekala preko nove lizinške pogodbe. Le-ta poleg uporabe vozila vključuje tudi vzdrževanje, zagotavljanje domačih polnilnih postaj ter dostop do povezanih storitev v Evropi, vključno z z enim največjih polnilnih omrežij na tem območju. Prvi primerki naj bi zapeljali po evropskih cestah tekom prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Evropska premiera prve povsem električne Toyote"


xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Sliši se obetavno. Draga pa bo, zame.

 
Nissanova študija zmogljivega enosedežnega dirkalnika Ariya Single Seater Concept
Renault Austral bo nadomestil Kadjar