Novice

Prehod na električna vozila bi lahko povzročil množično izgubo delovnih mest

Izvršni direktor Toyote Akio Toyoda opozarja, da bi ob popolnem prehodu na električna vozila lahko delo izgubilo več milijonov zaposlenih v japonski avtomobilski industriji.

V primeru, da bo japonska vlada striktno nadaljevala pot proti ogljični nevtralnosti, bi to lahko resno ogrozilo prihodnost zaposlenih v japonski avtomobilski industriji. Po trenutnih načrtih japonskih oblasti naj bi država postala ogljično nevtralna do leta 2050, preveč radikalne poteze za dosego teh ciljev pa bi po besedah Toyode lahko imele poguben vpliv na podjetja v avtomobilski industriji.

Akio Toyoda je tokratna opozorila izrekel v vlogi predsednika japonskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ter se ne strinja z mnenjem mnogih politikov, ki vidijo rešitev problema le v popolnem prehodu k električnim avtomobilom. Japonska avtomobilska industrija letno proizvede okrog 10 milijonov vozil, od katerih je približno polovica namenjena izvozu. Po trenutnih napovedih naj bi leta 2030 še vedno letno proizvedli 8 milijonov vozil s pogonom motorjev na notranje zgorevanje, v to število pa so všteti tudi avtomobili s hibridnim ali priključno-hibridnim pogonskim sklopom. V primeru sprejetja zakonodaje, ki bi zaradi doseganja okoljskih ciljev prepovedovala njihovo proizvodnjo, bi to pomenilo občutno zmanjšanje proizvodnje in potencialno izgubo 5,5 milijona delovnih mest.

Po njegovem mnenju so hibridna vozila še vedno pomemben most pri prehodu k popolnoma električnim vozilom predvsem na trgih, kjer še ni na voljo ustreznih polnilnih kapacitet. Dodaja še, da je pri doseganju ogljične nevtralnosti glavni sovražnik ogljikov dioksid in ne motorji z notranjim zgorevanjem, zato bi za doseganje ciljev morali upoštevati trajnosten pristop in prakse, ki bi bile skladne z različnimi situacijami v posameznih državah ali regijah.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pričetek zbiranja naročil za novi ë-Berlingo Van
Toyota v Sloveniji uvaja lastne finančne storitve