Novice

Evropska unija potrdila konec prodaje avtomobilov s termičnimi motorji

Predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in držav članic so potrdili dogovor, ki z letom 2035 potrjuje zaključek prodaje avtomobilov s klasičnimi motorji na področju Evropske unije.

V skladu z dogovorom, ki je del leta 2021 sprejete pobude “Fit for 55”, bodo morali avtomobilski proizvajalci do leta 2030 zmanjšati emisije CO2 za 55 odstotkov v primerjavi z letom 2021. Do leta 2035 je zahtevano 100-odstotno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, kar v praksi pomeni konec prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

Kljub strogim zahtevam naj bi obstajalo tudi nekaj izjem – avtomobilski proizvajalci, ki letno proizvedejo med 1.000 in 10.000 vozili bodo dobili enoletni odlog, medtem ko proizvajalci z manj kot 1.000 letno proizvedenimi vozili do nadaljnjega ne bi zapadli pod sprejeto regulativo.

Vse kaže tudi na to, da po letu 2035 ne bo možna uporaba motorjev na notranje zgorevanje, ki jih poganjajo sintetična, tako imenovana e-goriva, saj se tudi v tem primeru ne moremo izogniti neželenim izpustom. V trenutni situaciji edino sprejemljivo pogonsko opcijo predstavljajo baterijsko gnani električni pogonski sklopi ali uporaba vodikovih gorivnih celic.

Po besedah Jana Hitema, enega glavnih pogajalcev pri Evropskem parlamentu, so z zadanimi cilji ustvarili jasne zahteve avtomobilski industriji ter spodbudili razvoj in vlaganja v nove tehnologije, kar naj bi posledično pocenilo nakup in uporabo tovrstih vozil. Oliver Zipse, predsednik združenja ACEA in izvršni predednik znamke BMW, pa ob sprejetem dogovoru poudarja, da bo Evropska unija morala sprejeti vrsto ukrepov, ki bodo prebivalcem omogočili prehod na nove vrste pogona. Obenem bodo morali evropski uradniki zagotoviti osnovne pogoje za množično uporabo električnih vozil – pridobivanje električne energije na okolju prijazen način ter izgradnjo polnilne infrastrukture.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autocar. Foto: Drow male.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Evropska unija potrdila konec prodaje avtomobilov s termičnimi motorji"


1 leto 5 meseci nazaj

Saj ni težko se izognit novim pravilom. Vse znamke bodo ustanovile pod-podjetja (kot Seat ustanovil Transformer firmo, Citroen DS-a, Renault Alpina…), ki ne bodo proizvedle več kot 1000 vozil letno.
In potem bodo umetno dvignili ceno bencinarjev visoko nad cene električarjev, cena bencina bo pa 10 eur/liter (CO2 kuponi, davki,…) in avto bo moral imeti 5 filtrov in dodatnih naprav za čiščenje izpuha (ki se kvarijo), bo pa raja primorana kupovat štromarje.

xxl
1 leto 5 meseci nazaj

Lahko je postaviti pravila, uresničitev le teh pa malo težje.

mrtwelvetrees
1 leto 5 meseci nazaj

Na eni strani sveta bo boljši zrak, na drugi, kjer pridobivajo surovine za baterije, pa bo totalno uničena narava.

tha_man
1 leto 5 meseci nazaj

Tako pač deluje zahodni svet. Preselit “grde” stvari stran od oči javnosti in stran od sebe ter se delat, da smo zadevo uredili.

 
Alfa Romeo Giulia in Stelvio osvežena v prihodnost
Nova tehnologija lidar za prihodnost avtonomnih sistemov