Novice

Evropske avtomobilske proizvajalce skrbi padec prodaje

Združenje ACEA uradnike Evropske unije poziva k hitrem sprejetju ukrepov, ki bi omogočili okrevanje avtomobilske industrije.

Čeprav so pri Evropskem združenju avtomobilskih proizvajalcev ACEA za letošnje leto predvideli ponovno rast prodaje novih vozil, se evropski avtomobilski trg še naprej sooča s padcem prodaje, ki je sledil izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, pomanjkanju polprevodnikov in pomanjkanju ter podražitvi energentov kot posledici vojne v Ukrajini.

Po zadnjih napovedih naj bi bila letošnja prodaja z 9,6 milijona prodanih enot za odstotek nižja od lanske, v primerjavi s prodajo pred pričetkom pandemije pa je ta padec kar 26-odstoten, zato so evropski proizvajalci že pričeli biti plat zvona. Pri združenju ACEA se kljub prvotnemu optimizmu ob stabilizaciji dobavnih verig že pripravljajo na dodatno zmanjševanje prodajnih številk, ki ga bo verjetno povzročila rastoča inflacija in strah pred recesijo.

V izjavi za medije je predsednik združenja Oliver Zipse poudaril, da so potrebni nujni ukrepi za ponovno stabilizacijo razmer in ponoven zagon prodaje, če želimo obuditi rast in v vidu uresničevanja okoljskih ciljev povečevati delež električnih vozil. Poleg širitve polnilne infrastrukture bi ukrepi morali, po Zipsejevem mnenju, zagotoviti dodatno stabilizacijo evropskih dobavnih verig, vključno s strateškim dostopom do surovin, potrebnih za proizvodnjo komponent za električna vozila.

Dostop do surovin, ki so nujno potrebne za proizvodnjo električnih vozil, še naprej ostaja eno od ključnih vprašanj, s katerimi se soočajo tudi predstavniki Evropske unije, kot je nedavno poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ukrepi oziroma spremembe zakonodaje, za katere se zavzemajo pri združenju ACEA, naj bi med drugim omogočali dostop do sredstev za financiranje vseh procesov pridobivanja in recikliranja potrebnih surovin.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Evropske avtomobilske proizvajalce skrbi padec prodaje"


1 leto 6 meseci nazaj

PODRAŽITVE 20% v 3 letih!
@xxl, si mi vzel z jezika.
Sicer napovedujem avtomobilsko vročo jesen in začetek zime, saj so za januar ’23 napovedali podražitev zaradi uvajanja obveznih asistenčnih sistemov in črne skrinjice. Sem pa ravno pretekli vikend gledal test aktivnega lane asista, in so ugotovili da delovanje NI ZANESLJIVO in ga odsvetujejo, ker njegova uporaba tudi DVIGUJE RAVEN STRESA med vožnjo.
V glavnem za otroško igračo (1001 piskajočih lučk) bi hoteli imeti 30k EUR in več. HVALA, NE BOM VAM PLAČEVAL RAZVOJA EV Z NAKUPOM ICE, EV SO PA NEUPORABNI (SPLOH POZIMI), ČE NIMAŠ MOŽNOSTI POSTAVIT DOMAČE POLNILNICE.

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Vse razloge za slabo prodajo so navedli razen najpomembnejšega, enormne podražitve svojih izdelkov.

 
Alpine napoveduje razkritje študije Alpenglow
Peugeot za pariški avtomobilski salon pripravlja tri premiere