Novice

Predstavniki evropske avtomobilske industrije za čimprejšnji dogovor

Britansko združenje avtomobilskih proizvajalcev in trgovcev (SMMT) poziva britanske in evropske oblasti k čim hitrejši sklenitvi dogovora, ki bi zagotovil normalno poslovanje po končanem prehodnem obdobju izstopa Velike Britanije iz EU.

Dokončna ločitev Velike Britanije od Evropske unije se nezadržno bliža, vendar zaenkrat na obzorju še ni videti sporazuma, ki bi postavil temelje trgovanja v prihodnje ter preprečil brexit brez dogovora. Če do dogovora ne bi prišlo, predstavniki avtomobilske industrije ocenjujejo, da bi finančne posledice znašale okoli 110 milijard evrov tekom prihodnjih petih let, slabo polovico predvidenih izgub (52,8 milijarde evrov) pa naj bi nosili predstavniki avtomobilske branže na Otoku.

Združenje SMMT zato združuje moči z Evropskim združenjem avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), Evropskim združenjem dobaviteljev avtomobilski industriji (CLEPA) ter združenji predstavnikov avtomobilske industrije v preostalih dvajsetih evropskih državah, s katerimi skupno zahtevajo dogovor in opozarjajo na posledice v primeru da ne bo dosežen.

Zavzemajo se za to, da bi kakršenkoli dogovor moral vsebovati ničelne dajatve brez določenih kvot za celoten asortima izdelkov avtomobilske industrije za vozila s klasičnimi in alternativnimi pogoni ter njihove sestavne dele in pogonske sklope. V primeru, da dogovor ne bo dosežen, bo trgovanje potekalo po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki določajo 10-odstotne dajatve na avtomobile in do 22-odstotne dajatve na gospodarska vozila, kar bi še dodatno povišalo cene za končne kupce.

Evropska avtomobilska industrija trenutno zaposluje okoli 14,6 milijonov ljudi ter predstavlja petino svetovne proizvodnje na tem področju. V primeru izstopa brez dogovora bi utrpela občutne posledice, kar bi še dodatno poslabšalo položaj, povzročen z pandemijo koronavirusa, ki je povzročila izgube v višini približno 100 milijard evrov in zmanjšanje proizvodnje v preteklem letu za 3,6 milijone enot.

Predstavniki vseh združenj apelirajo na oblasti, da dosežejo dogovor čimprej in jim s tem omogočijo dovolj časa za priprave na poslovanje po 1. januarju prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto:  Christoph Scholz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Suzuki Jimny tudi kot gospodarsko vozilo
Novi Hyundai Tucson bistveno drugačen od predhodnika