Novice

Pet članic EU naj bi se zavzemalo za odlog prepovedi novih avtomobilov na fosilna goriva

Glede napovedanih ukrepov Evropske unije za zmanjšanje emisij se še naprej krešejo različna mnenja, saj nekatere države članice EU mislijo, da je napovedana prepoved preuranjena.

Potem ko je nemški finančni minister pretekli teden potrdil, da nemška vlada ne namerava pristati na prepoved prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje do leta 2035, naj bi se sedaj v Italiji, Bolgariji, Romuniji ter na Portugalskem in Slovaškem zavzemali za odlog prepovedi do leta 2040. Načrtom Komisije o doseganju ogljične nevtralnosti celotne EU, ki so jih pred kratkim potrdili tudi evropski poslanci, sicer še ni sledil predlog zakona, a naj bi ga pripravili še letos.

Predstavniki zgoraj omenjenih petih držav naj bi pripravili alternativni predlog, po katerem naj bi EU do leta 2035 od držav članic pričakovala 90-odstotno znižanje emisij v primerjavi z letom 1990. V skladu s predlogom naj bi 100-odstotno znižanje emisij, ki obenem pomeni tudi prepoved prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, dosegli pet let kasneje, do leta 2040.

V okviru predstavljenega predloga naj bi se zavzemali še za dodatno prizanesljivost v zvezi s prodajo lahkih komercialnih vozil, tako da bi posledično moralo pet predlagateljic  do leta 2035 zmanjšati svoje emisije le za 80 odstotkov. Predstavniki teh držav so še mnenja, da bi morali pogoje tranzicije k zmanjšanju emisij prilagajati posameznim državam in pri tem upoštevati tudi razliko v standardu in finančnih zmožnostih posameznih članic in njihovega prebivalstva.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Pet članic EU naj bi se zavzemalo za odlog prepovedi novih avtomobilov na fosilna goriva"


megane16v
1 leto 9 meseci nazaj

Energetska kriza je močnejša od zelenih. Preživetje je pred ekologijo..

1 leto 9 meseci nazaj

hah EU sama sebi pliva v glavo, ukinja avte na fosilna goria, a termoelektrarne zalagajo z premogom… bravo res

Blinder
1 leto 9 meseci nazaj

Prepovedali bi avte na fosilna goriva? Kaj potem, razni greenline, ecoblue, ecosport, ecoboost, bluemotion v resnici niso green/blue/eco?

 
Bliža se predstavitev Volkswagna Amarok, ki kljub digitalizaciji ohranja kanček analognega
Razkrita zunanjost drugega člana električne družine Ioniq