Novice

Jaguar s smelimi načrti v električno prihodnost

Po letu 2025 naj bi predstavili tri nove električne križance, ki bodo po napovedih sodili v višji cenovni razred.

Že v lanski predstavitvi strategije Reimagine je izvršni direktor podjetja Jaguar Land Rover Thierry Bolloré poudarek namenil elektrifikaciji modelnih palet znamk Jaguar in Land Rover. V skladu s strategijo naj bi pri znamki Jaguar načrtovali predstavitev treh novih prestižnih modelov električnih križancev, s katerimi naj bi se ob bok postavili celo ponudbi znamke Bentley.

Napovedani električni modeli znamke Jaguar naj bi bili zasnovani na osnovi nove platforme Panthera, ki naj bi ob 800-voltni arhitekturi in najsodobnejših električnih pogonskih sklopih oblikovalcem omogočala uresničitev idej za individualizacijo posameznih modelov. Električna platforma Panthera naj bi bila predstavljena v letu 2025 in bo dopuščala uporabo sorodnih komponent pri različnih modelih, za njeno izdelavo pa naj bi v trajnostnem duhu uporabili recikliran aluminij. Trajnosten pristop nameravajo uporabiti tudi pri izbiri ostalih materialov, saj želijo občutno zmanjšati vpliv proizvodnje na okolje.

Manjša modela izmed napovedane trojice se bosta po velikosti postavila ob bok Porschejevemu modelu Taycan Sport Turismo in naj bi s svojo vlogo v okviru znamke Jaguar Land Rover vlekla vzporednice z modelom Range Rover Sport. Kot ločena modela naj bi bila na voljo v tri- in petvratnih različicah s ceno med 80.000 (93.000 €) in 90.000 (105.000 €) angleškimi funti za različice z enim motorjem, medtem ko naj bi cena zmogljivejših različic z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom segla nekje do 120.000 angleških funtov (139.000 €).

Vrh ponudbe bo po napovedih predstavljal večji model z okrog dvajset centimetrov večjo medosno razdaljo, ki naj bi bil pisan na kožo kitajskim in ameriškim kupcem, saj naj bi ponujal več prostora in prestiža na zadnjih sedežih. Najverjetneje bo že v osnovi na voljo le v konfiguraciji z dvema električnima motorjema in štirikolesnim pogonom, cene zanj pa naj bi se pričele pri 120.000 angleških funtih (139.000 €) in segale vse do 200.000 funtov (232.500 €) za polno opremljenost in prestiž.

Še pred napovedanim prihodom zgoraj omenjenih modelov pa naj bi okrog leta 2024 pri Jaguarju predstavili predprodukcijski koncept avtomobila, ki bo nakazal smernice, kot so si jih pri znamki Jaguar zamislili za prihodnost. To bo prvi koncept znamke po modelu Vision Gran Turismo, ki so ga predstavili pred dvema letoma.

Poleg trajnostne zasnove njihovih modelov in trajnostnega načina proizvodnje naj bi pri Jaguarju poskušali čim večji del proizvodnje, vključno s proizvodnjo baterij, zadržati na področju Velike Britanije. Kot ena od možnih lokacij za proizvodnjo novih električnih modelov je omenjen tudi proizvodni obrat Solihull za katerega naj bi že načrtovali širitev. Njegova lokacija v bližini Birminghama omogoča dobre logistične povezave, obenem pa naj bi bližina letališča olajšala osebni prevzem vozil tudi kupcem v prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar Land Rover.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrita zunanjost drugega člana električne družine Ioniq
Evropski parlament pomislekom navkljub podprl program zmanjšanja emisij