Novice

Evropski proizvajalci avtomobilov proti izstopu Velike Britanije iz EU brez dogovora

Po mnenju vodilnih predstavnikov evropskih proizvajalcev vozil bi lahko “trdi” Brexit prinesel katastrofalne posledice tudi avtomobilski industriji.

Enotnost v zvezi s tem vprašanjem so poleg ostalih pokazali tudi predstavniki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), francoskega združenja CCFA, nemškega združenja predstavnikov avtomobilske industrije VCA ter britanske zveze proizvajalcev in prodajalcev motornih vozil. Skupno naj bi iniciativo podprlo 23 podpisnikov, izražajoč zaskrbljenost nad morebitnimi prodajnimi omejitvami, zamudami zaradi carinskih postopkov ter povečanjem dajatev pri izvozu iz Velike Britanije v države EU, ki naj bi znašale dodatnih 5 milijard angleških funtov.

Predstavniki avtomobilskih proizvajalcev svarijo britanskega premierja Borisa Johnsona ter obenem izražajo mnenje, da imata pogajalski skupini EU in Velike Britanije odgovornost za dosego dogovora, saj naj bi v nasprotnem primeru obstajalo tveganje za propad določenih ključnih segmentov tega področja. Morebiten konec prostega trgovinskega pretoka bi namreč lahko povzročil motnje ali celo začasno zaustavitev proizvodnje, stroški zaustavitve proizvodnje za eno minuto pa naj bi zgolj na področju Velike Britanije znašali do 50.000 funtov (54.700 evrov).

Vodilni možje združenj avtomobilskih proizvajalcev s področja Evrope tako še naprej ostajajo mnenja, da izstop Velike Britanije iz EU ne prinaša nič dobrega ter da Brexit ne predstavlja težav le avtomobilski industriji na Otoku, temveč tudi ostalim pripadnikom avtomobilske industrije s celotnega področja Evrope.

Avtomobilska industrija na območju EU sicer neposredno in posredno zaposluje preko 13,8 milijona ljudi (6,1 % vseh delovnih mest znotraj EU) in skupno izdela 19,1 milijona vozil letno, tako da bi morebitne negativne posledice izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora imele precejšen vpliv.

Avtomobilizem.com (Vir: ACEA, Autocar. Foto: ACEA, Christoph Scholz. )

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
FCA in Terna bosta preizkušala tehniko V2G
Mercedes-Benz prilagaja prodajne strategije