Novice

Fiat Chrysler Automobiles mora plačati globo zaradi prirejanja rezultatov izpustov

Ameriško avtomobilsko podjetje, ki je sedaj del skupine Stellantis, je na sodišču priznalo krivdo za prirejanje rezultatov o izpustih dizelskih motorjev.

Podjetje Fiat Chrysler Automobiles bo moralo plačati globo v skupni višini 300 milijonov ameriških dolarjev (294 milijonov evrov) zaradi poneverjanja rezultatov izpustov dizelskih motorjev pri skupno več kot 100.000 modelih Jeep Grand Cherokee in Ram 1500 med leti 2014 in 2016.

Globo v višini 96,1 milijona dolarjev (94 milijonov evrov) naj bi plačali v okviru poravnave z ameriškim ministrstvom za pravosodje, poleg plačila dodatnih 203,6 milijona dolarjev (200 milijonov evrov) pa so dobili tudi triletno pogojno kazen. Fiat Chrysler Automobiles mora po določilih sporazuma narediti revizijo njihove skladnosti z zakonodajo Clean Air Act (zakon o čistem zraku) ter ponovno preveriti vse postopke in testne procedure ter o tem poročati oblastem.

Po besedah pomočnika generalnega državnega tožilca Todda Kima je dodeljena kazen rezultat izčrpne triletne preiskave državnih organov, s katero so hotele oblasti med drugim pokazati, da morajo tudi velike korporacije ustrezno odgovarjati za svoja dejanja.

Podjetje je sicer v preteklosti že moralo plačati civilno kazen v višini 311 milijonov dolarjev (305 milijona evrov) in odškodnino v višini 183 milijonov dolarjev (180 milijonov evrov) na podlagi skupinske tožbe 63.000 oškodovancev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dvajset let modela Audi RS 6
Kitajski CATL začasno zaustavlja projekt tovarne baterij na ameriških tleh