Novice

Dvajset let modela Audi RS 6

Audi RS 6 že vrsto let in preko štirih generacij ob vsakdanji uporabnosti ponuja izjemne športne zmogljivosti.

Letos mineva dvajset let od predstavitve prve generacije modela Audi RS 6, ki so mu v takratnem oddelku Quattro GmbH (zdaj Audi Sport GmbH) vgradili 4,2-litrski osemvaljnik z dvema turbpolnilnikoma. Bencinski V8 motor, ki so ga izdelali v britanskem podjetju Cosworth (tedaj hčerinskem podjetju družbe Audi AG), je razvil 450 KM in 560 Nm navora, za njegovo vgradnjo v karoserijo modela A6 pa je bilo potrebno za štiri centimetre podaljšati sprednji del vozila. V kombinaciji s samodejnim menjalnikom s pretvornikom navora in petimi prestavami je avtomobil iz mirovanja do 100 km/h pospešil v 4,7 sekunde, optimalno lego na cesti pa mu je zagotavljalo novo razvito podvozje DRC (Dynamic Ride Control). Audi RS6 v prvi generaciji (C5) je do zdaj edini model, ki je tekmoval tudi kot dirkalnik RS6 Competition z vgrajenim V8 motorjem z dvema turbinama in 475 KM v kombinaciji z ročnim menjalnikom in je leta 2003 z Randyjem Pobstom (Champion Racing) za volanom deklasiral konkurenco z enako velikimi motorji.

Njegova proizvodnja je do določene faze potekala na montažni liniji, dokončanje pa je zahtevalo še približno 15 ur ročnega dela strokovnjakov oddelka Quattro GmbH. Ob izteku proizvodnje so avtomobilu povečali moč na 480 KM, njegova najvišja hitrost se je zvišala z 250 na 280 km/h, paleta do tedaj dodatne opreme pa je bila na voljo že v osnovi.

Naslednja generacija (C6) je bila predstavljena šest let kasneje (leta 2008), z desetvaljnim motorjem in petimi litri prostornine, ki je ob dveh turbinskih polnilnikih razvil 580 KM in 650 Nm navora. V kombinaciji s prirejenim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom je RS 6 Avant iz mirovanja dosegel 100 km/h v 4,6 sekunde (4,5 sekunde limuzinska različica) in čeprav je na testni stezi ta model prvič presegel 300 km/h, je bila končna hitrost omejena na 250 km/h (280 km/h ob doplačilu).

Generacija modela RS 6 z oznako C7 je bila predstavljena leta 2013 in je bila ponovno na voljo z 8-valjnim motorjem, tokrat s štirimi litri prostornine. Ta je ob dveh turbinskih polnilnikih ponujal 560 KM in 700 Nm navora, ki sta se prenašala na vsa štiri kolesa preko novega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Iz mirovanja do 100 km/h je pospešil v 3,9 sekunde in dosegel najvišjo hitrost 305 km/h. Tretja generacija Audija RS 6 je v izvedbi Performance ponujala 605 KM, ob funkciji overboost pa je bilo za kratek čas na voljo do 750 Nm navora.

Četrto in obenem aktualno generacijo C8 so pri Audiju predstavili leta 2019, namenili pa so ji 4,0-litrski biturbo motor s 600 KM in 800 Nm navora v kombinaciji z 48-voltnim sistemom blagega hibrida. Iz mirovanja do 100 km/h je pospešil v 3,6 sekunde, 200 km/h pa je dosegel v dvanajstih sekundah. Za optimalno vodljivost pri četrti generaciji poskrbi sistem štirikolesnega krmiljenja, ki izboljšuje stabilnost pri višjih hitrostih.

Po besedah Stephana Reila, ki je pri projektu visokozmogljivega Audija že od samih začetkov, je zadnja generacija modelov RS 6 z oznako C8 vrhunec dvajsetletne zgodovine modelov RS ter je dozorela v globalno uspešen model saj je RS 6 Avant tokrat prvič na voljo tudi ameriškim kupcem. Dodaja, da se je program RS pričel najprej v segmentu nižje – leta 1999 so na trg poslali Audi RS 4 Avant. Kmalu zatem so začeli razmišljati o morebitni možnosti nadgradnje ponudbe na tem področju – kot logična posledica sta sledila razvoj in predstavitev modela RS 6 v segmentu C.

Reil še pojasnjuje, da mu je prva generacija modela Audi RS 6 pomenila predvsem brutalno moč in vrhunske zmogljivosti ob diskretni zunanjosti, za dosego teh ciljev pa je bilo potrebno mnogo testiranj v različnih pogojih. V zgodnji fazi vsake generacije modelov RS 6 so s prvimi prototipi v obdobju treh tednov prevozili 8.000 kilometrov na Severni zanki Nurburgringa, ki s svojimi odseki obremenjuje posamezne komponente vozila na različne načine. Poleg tega so na Švedskem in Finskem potekala obsežna zimska testiranja, v Južni Afriki in v Dolini smrti pa so preizkušali vzdržljivost pri ekstremno visokih temperaturah.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Ford Mustang bo razkrit v Detroitu
Fiat Chrysler Automobiles mora plačati globo zaradi prirejanja rezultatov izpustov