Novice

Kitajski CATL začasno zaustavlja projekt tovarne baterij na ameriških tleh

Razlog za to odločitev naj bi bil nedavni obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, ki je povzročil dodatna trenja med Kitajsko in ZDA.

Kitajski proizvajalec baterij, ki sodeluje s kar nekaj avtomobilskimi proizvajalci, naj bi začasno zaustavil vse aktivnosti v zvezi z gradnjo tovarne baterij na ozemlju Združenih držav Amerike ali Mehike v vrednosti vsaj pet milijard ameriških dolarjev.

V načrtovanem proizvodnem obratu naj bi izdelovali baterije predvsem za znamki Ford in Tesla, trenutno pa naj bi bili v fazi iskanja primerne lokacije – v igri naj bi bili dve mehiški lokaciji blizu meje z ameriško državo Teksas in nekaj možnih lokacij na ameriških tleh. Po prvotnih pričakovanjih so nameravali izbiro lokacije in nadaljnjo časovnico razkrili v prihajajočih tednih, po besedah neimenovanega vira blizu podjetja CATL pa naj bi sedaj celoten proces zamrznili vsaj do septembra ali oktobra.

Poglaviten razlog za zamrznitev naj bi bila nova trenja med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, ki jih je povzročil obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu. To je bil prvi obisk enega od visokih predstavnikov ameriške administracije na Tajvanu v zadnjih 25 letih, kitajske oblasti pa so mu že od vsega začetka močno nasprotovale in ga označile za provokacijo. Dogajanje se že odraža tudi na borzi, saj so delnice podjetij Ford in Tesla posledično utrpele upad vrednosti.

Kot je v takšnih situacijah že skoraj običaj, predstavniki vpletenih podjetij, CATL, Ford in Tesla, zaenkrat ne podajajo nobenih komentarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: CATL)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiat Chrysler Automobiles mora plačati globo zaradi prirejanja rezultatov izpustov
Nio odpira proizvodni obrat v Evropi