Novice

Fiat Panda gre po prenovi bolj v korak s časom

Ob štirideseti obletnici so pri italijanskem avtomobilskem proizvajalcu Pandi namenili prenovo, ki prinaša osvežen videz zunanjosti ter sodobnejšo notranjost.

Fiat Panda v modelsko leto 2021 vstopa z osveženo podobo zunanjosti, ki se odraža predvsem v novem sprednjem odbijaču, spremenjenih bočnih površinah, prenovljenem videzu 16-palčnih aluminijastih platišč in osveženi barvni paleti. V notranjosti poleg drugačnega oblazinjenja najprej opazimo nov informacijsko-multimedijski sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik in podporo povezljivosti s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay, za izdelavo elementov notranjosti pa so v veliki večini uporabljeni reciklirani materiali, vključno s kosmi recikliranega lesa v armaturni plošči ob izbiri različice Cross.

Fiatov mali mestni avtomobil bo po novem na voljo v širši paleti izvedenk (Panda, City Life, Sport, City Cross in Cross), ki še bolje prilagodijo značaj avtomobila željam kupcev. Popolnoma nova je različica Panda Sport, ki se postavlja ob bok ostalim modelom Fiatove športne družine; ta trenutno vključuje športno obarvane različice modelov Fiat Tipo ter 500X in 500L. Športno navdahnjena Panda bo razen po oznakah prepoznavna tudi po 16-palčnih dvobarvnih platiščih, kljukah in stranskih ogledalih v barvi karoserije, v primeru izbire (opcijske) črne strehe pa so  le-te obarvane v sijajnem odtenku črne. Armaturna plošča Pande Sport bo v barvi titana in zaokroža videz notranjosti v kombinaciji s sedeži, oblazinjenimi s tekstilom in umetnim usnjem, ki pokriva tudi panele vrat. Estetsko bolj zahtevni kupci bodo imeli možnost izbrati opcijski paket Pandemonio, ki osnovnemu videzu doda zatemnjena stekla, rdeče zavorne čeljusti ter usnjen volan.

Fiat Panda bo preko celotnega spektra na voljo tudi v hibridni različici, ki jo sestavlja tricilindrski litrski bencinski motor družine FireFly (51 kW / 70 KM), nadgrajen s sistemom blagega hibrida z jermensko gnanim zaganjalnikom-alternatorjem. Slednji doda 3,6 kW moči ob pomoči baterijskega paketa s kapaciteto 11 Ah. Ostala motorizacija poleg bencinskega motorja zajema še možnost pogona na stisnjen zemeljski plin (CNG) in utekočinjen naftni plin (LPG) ter, kot smo pri tem modelu že vajeni, vključuje tudi štirikolesno gnane različice.

Fiat Panda še naprej ostaja ikona svojega razreda, v svoji bogati štiridesetletni zgodovini pa je našla že več kot osem milijonov kupcev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Fiat. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Fiat Panda gre po prenovi bolj v korak s časom"


umilave1
3 leta 8 meseci nazaj

Kapitalna težava tega avtomobila je dejstvo, da je sama šasija osnovana iz davnega leta 2003 (!). Če se ne motim, je bila leta 2012 le konkretno osvežena. Kar sicer ni nujno tak problem, konec koncev tudi Dacie Sandero so osnovane na Cliu 2 (1998!!), pa tazadnji Duster je na osnovi predhodnika. Vendar so tu vsaj nekaj naredili glede varnosti (po 3*, 4* so dobili ti modeli), torej se da. Upam, da bo prenova Pande bolj na nivoju. Saj tudi Fiat 500 je na podobni osnovi zgrajen.

metor
3 leta 8 meseci nazaj

Leta 2012 je prišla 3. generacija in tudi nova platforma, ki niti ni slaba, največji problem so asistenčni sistemi.

umilave1
3 leta 8 meseci nazaj

Aha, se posipam s pepelom. Vendar asistenčni sistemi so problem tudi pri precej bolj novih modelih drugih znamk, ponekod recmo tudi v srednji opremi ne dobiš sistemov za preprečitev naleta, pa gre za vozila krepko čez 20.000€

metor
3 leta 8 meseci nazaj

Ja res je bolj ali manj vse za doplačilo, no počasi se tudi to obrača, drugače ne dosežejo 5 zvezdic na chrash testu. Panda je recimo 2012 prejela solidne 4 zvezdice, vmes je niso prenavljali, 2018 pa nobene, največ na račun omenjenih sistemov, ki jih serijsko nima.

3 leta 8 meseci nazaj

So jo varnostno tudi kaj izboljšali? Nazadnje na euro NCAP ni dobila niti ene zvezdice https://www.euroncap.com/en/results/fiat/panda/34191

Blinder
3 leta 8 meseci nazaj

Skoda, v tem avtu bi lepo videt njihov 2-cilinderski twinair, ker je nekaj posebnega.

metor
3 leta 8 meseci nazaj

Saj je bil na voljo od leta 2012 potem so ga v Slo umaknili iz ponudbe zaradi majhne prodaje, v Italiji si ga dobil še ne dolgo nazaj.

wildbliw
3 leta 8 meseci nazaj

Kaj je to SUV, segment A?

 
Išče se najstarejši slovenski Peugeot
Bentley kmalu pod nadzorom Audija?