Novice

Predčasno razkrit Fiskerjev električni križanec Ocean

Uradna premiera modela Ocean naj bi sicer potekala na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu, so pa pri podjetju Fiskars na predhodnem dogodku že razkrili prve podrobnosti.

Električni športni križanec Ocean je nov električni model, ki prihaja izpod rok oblikovalca Henrika Fiskerja in njegove ekipe ter naj bi stilsko izstopal iz množice vedno bolj popularnih križancev. Zasnova zunanjosti ponuja nekaj inovativnih rešitev, kot so smerniki vgrajeni v zadnje stebričke ali sončni paneli integrirani v streho, ki naj bi ob ugodnih sončnih pogojih zagotavljali električno energijo za do 1000 km letno.

Notranjost naj bi bila zasnovana iz trajnostnih materialov, za varnejše podajanje informacij pa bo na voljo prikazovalnik na vetrobranskem steklu, ki bi poleg prikaza navigacijskih napotkov in hitrosti lahko služil tudi za določene vsebine multimedijskega sistema. Za ugodnejšo vožnjo ob toplih dneh naj bi s pritiskom na gumb aktivirali način “California”, ki spusti stranska okna in zadnje steklo ter odpre sončno streho.

Pogonski sklop naj bi predstavljali električni motorji, nameščeni na obeh oseh, skupaj z baterijskim paketom kapacitete okoli 80 kWh ter naj bi ob štirikolesnem pogonu in v odvisnosti od voznih pogojev zagotavljal doseg med 400 in 480 km z enim polnjenjem. Polnjenje Fiskerjevih električnih avtomobilov naj bi bilo možno tudi na polnilnih mestih Electrify America v lastništvu Volkswagna.

S proizvodnjo naj bi pričeli proti koncu prihodnjega leta, med leti 2022 in 2027 pa ambiciozno načrtujejo proizvodnjo ter dobavo milijona vozil. Prve rezervacije naj bi bile možne ob plačilu rezervacije v višini 250 ameriških dolarjev, s čimer si bodoči kupci ob pričetku proizvodnje zagotovijo možnost izbire med nakupom po ceni 37.499 dolarjev (33.500 evrov) ali najemom s plačilom pologa v višini 2.999 dolarjev ter mesečnih obrokov v višini 379 dolarjev. Najem avtomobila bo mogoč za obdobje enega meseca, 22-ih mesecev ali več let, število prevoženih kilometrov pa naj bi bilo v tem primeru omejeno na 48.000 kilometrov letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Fisker, Digital Trend.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bosta Volvo in Daimler sodelovala pri razvoju motorjev?
Mercedesov koncept Vision AVTR kot nadaljevanje filmske zgodbe