Novice

Mercedesov koncept Vision AVTR kot nadaljevanje filmske zgodbe

Nadrealistični koncept avtomobila naj bi bil zasnovan po navdihu znanstveno fantastične filmske uspešnice Avatar, po kateri naj bi dobil tudi ime.

Mercedes-Benz Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation) je nastal s ciljem čim tesnejše povezave med človekom in strojem ter prihaja v najbolj zaobljeni in organski formi nemškega avtomobilskega proizvajalca do zdaj. Celotna zunanja in notranja zasnova koncepta sta nastali brez ravnih linij in ostrih robov, saj tudi kolesa s svojo zaobljenostjo zaokrožujejo videz. Celotna zunanjost avtomobila je poudarjena z ambientalno osvetlitvijo, ki se aktivira, ko se nekdo približa vozilu oziroma s spremembo osvetlitve prikazuje trenuten način vožnje.

Zasnova notranjosti prav tako temelji na zaobljenih linijah, saj se zdi da je celoten kokpit nameščen znotraj velikega modrega mehurčka. Armaturna plošča tokrat ni sestavljena iz prikazovalnikov in zaslonov, saj se vse potrebne informacije, vključno s sliko okolice, projicirajo ter obenem podajajo tudi podobe, nevidne človeškim očem. Upravljanje naj bi potekalo s pomočjo vmesnika na sredinski konzoli, ki se dvigne, ko nanj položimo roko ter ga potiskamo v željeni smeri vožnje. V primeru avtonomnega načina vožnje se kontrolni vmesnik v celoti umakne nazaj v sredinsko konzolo, v primeru, ko želimo kljub avtonomni vožnji ohraniti nadzor nad hitrostjo, pa kontrolni vmesnik ostaja na polovični višini. Krmiljenje koncepta poteka s hkratnim premikanjem vseh štirih koles. Nadzor ostalih funkcij ter multimedijskega sistema naj bi potekal preko prepoznavanja gest, s katerimi izbiramo med ikonami različnih funkcij, ki so projicirane na našo roko, potem ko jo dvignemo.

Štirikolesni električni pogon je sestavljen iz štirih električnih motorjev, ki poganjajo posamična kolesa s skupno močjo preko 350 kW, baterija kapacitete 110 kWh pa naj bi omogočala doseg preko 700 km z enim polnjenjem.  Posebnost baterije je njena zasnova, saj naj bi bila zasnovana na osnovi organskih elementov in grafena ter naj ne bi vsebovala redkih kovin. Možno naj bi jo bilo popolnoma reciklirati s kompostiranjem ter naj bi se jo dalo, ob uporabi ustrezne infrastrukture, popolnoma napolniti že v 15 minutah.

Študija, predstavljena na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu, naj bi po besedah predstavnikov Mercedesa kljub netipičnosti ponujala določene rešitve za prihodnost ter predstavljala inovativen duh znamke.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Predčasno razkrit Fiskerjev električni križanec Ocean
Sony presenetil s konceptom električnega avtomobila